Ken je het? Dat er dingen zijn die je moet leren eten? Eigenlijk is het je smaakpalet dat veranderd, waardoor je smaken op verschillende manieren proeft in verschillende fases van je leven. Vooral bitter en zuur zijn aan deze verandering onderhevig. Zo houden kinderen heel erg van zoet. Snoepjes die je als kind lekker vond, laten nu het glazuur van je tanden springen. Of olijven. Als kind vind je ze verschrikkelijk, als volwassene kun je ze waarderen. Zo is het ook met groenten. Behalve met zuurkool. Dat vind ik nog steeds niet lekker. Dus dat zal ik ook niet snel klaarmaken. Witlof is een ander verhaal. Vooral witlofsalade is een favoriet geworden.

Witlof is wel een groente die ik nu kan waarderen. Witlofrolletjes bijvoorbeeld. Maar ook gekookt, met aardappels. Rauwe witlof is ook erg lekker. Mijn moeder maakt het klaar als een salade: met sladressing. Zelf heb ik onlangs ook eens witlofsalade gemaakt. Omdat ik nog wat groente over had van een ander gerecht, heb ik deze toegevoegd aan de witlof. Met een zelfgemaakte dressing met onder andere kerrie en peterselie. Maar deze en deze dressing passen er ook fantastisch bij!

Voldoende voor 3 tot 4 personen

  • 7 stronken witlof
  • 1 rode paprika
  • 3 à 4 lente uitjes
  • 1/2 komkommer
  • 5 tomaten

Snijd de witlof in dunne ringen. Verwijder de harde kernen. Dit is zeer bitter en niet lekker om te eten.

Snijd de rode paprika in 4 stukken. Snijd deze stukken overlangs door de helft. Snijd dit in reepjes.

Snijd de komkommer in halve maantjes of kwartjes. Snijd de lente ui in schuine ringen. Snijd de tomaten in achten.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom, wacht nog even met de tomaten. Voeg een dressing naar keuze toe en schep door elkaar. Leg de tomaten erbovenop. Serveer.

Ik heb ervoor gekozen om een witlofsalade te maken omdat ik witlof alleen vrij snel saai vind worden. Door de toevoeging van verschillende ingrediënten komt er variatie in smaak, maar ook in kleur! De smaak is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Door het witte en zachtgele van de witlof is het een feestje om er lente ui, komkommer, tomaat en paprika door te mengen.

Wanneer je deze salade maakt, denk in kleur! Voeg rode ui, geraspte wortel, rozijnen, paprika (rood, oranje, geel, groen) of noten (walnoten of pecans) toe en eet een regenboog aan groentes en andere gezonde dingen.

Veel plezier! En eet smakelijk.

Liefs, Sifra

 

One thought on “Witlofsalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *