witlofHet is een kunst om van iets wat de meeste mensen niet lekker vinden iets lekkers te maken. Zelf ben ik niet een persoon van aardappels-groente-vlees, maar daarmee ben ik wel opgegroeid. Onlangs heb ik voor mijn ouders gekookt, en op hun verzoek witlofrolletjes gemaakt.

Simpeler dan dit kan eigenlijk niet. Witlof koken, in ham rollen, bestrooien met kaas en 10 minuten in de oven. Tadaa! Avondeten. Althans, het groente gedeelte ervan ­čśë

Wat ik zo leuk vind aan dit recept is dat het een klassieker is. En in plaats van gekookte groente heb je een feestje op je bord. Een keer wat anders zeg maar.

Tip

Al doende leert men, en ik heb geleerd dat je voor dit recept witlofstronkjes uit moet kiezen die ongeveer even dik zijn. Anders zijn ze niet gelijk gaar en bestaat het gevaar dat je niet helemaal gare witlof serveert. Dat overkomt mijn moeder dus nooit! Maar zij heeft dan ook al een aantal jaartjes ervaring in de keuken ­čśë


Witlofrolletjes

Dit recept is genoeg voor 3 personen, geserveerd met aardappels en eventueel een stukje vlees.

  • 6 stronkjes witlof
  • 6 grote plakken ham (mogelijk meer als je echt dikke stronken witlof hebt)
  • 200 gram geraspte kaas

ingredi├źnten witlofrolletjesSnijd de houtachtige onderkant van de witlofstronkjes en kook in ruim water met een beetje zout gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Check op gaarheid door met een vork in de witlof te prikken. Wanneer je er makkelijk in kan prikken zijn ze gaar.

Doe over in een vergiet en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor tot 180┬░C, met het rooster in het midden van de oven.

Leg op een snijplank of een plat bord een plak ham klaar met de korte kant naar je toe, en leg hierop een stronkje gekookte witlof. Denk om je vingers! Het is nog heet. Rol van je af de witlof netjes in de ham, en leg het rolletje in een ovenschaal. Als de plak ham te klein is, gebruik er dan 2. Leg de 2e gedeeltelijk over de eerste heen en rol door tot de witlof mooi omgeven is door de ham. Maak zo 6 rolletjes. Het kan zijn dat er losse witlofbladeren in het vergiet achterblijven, maar die kun je verzamelen en daarvan ook weer een rolletje maken.

Bestrooi met de kaas en zet in de oven voor ongeveer 10 minuten. Dan is de kaas gesmolten. Wil je liever een knapperig korstje? Laat dan de oven 15 tot 20 minuten zijn werk doen.

Serveer met aardappels en een stukje vlees.

 

witlofrolletjes in ovenschaalDe ovenschaal hoef je niet in te vetten, want de witlof laat genoeg vocht los om niet vast te plakken aan de schaal. Ik heb oude kaas gebruikt, omdat ik houd van een kaassmaak, maar jonge of jong belegen kaas werkt natuurlijk net zo goed! Alles hangt af van je eigen smaak.

Laat je me weten of het is gelukt?

Liefs, Sifra

 

 

 

 

One thought on “Witlofrolletjes

  1. Witlof roletjes altijd lekker. Haha.
    Tip: snij de witlof eens in 2en zout en peper er over. Even aanbakken in olie op de rechte zijde, olijf of zonnebloem beide lekker. Na het aanbakken op de rechtezijde ong 100 gr ongezoute boter in stukken erbij gooien dan afdekken en 15 min smoren tot de witlof gaar is. Dan in ham rollen kaas erover. Half uurtje in de oven tot de kaas krokant is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *