Zelf soep maken is niet al te moeilijk. Zelf lékkere soep maken is een ander verhaal. Ik heb eerder al de recepten gedeeld voor tomatensoep en champignonsoep, en zelfs voor een overheerlijke kippensoep met orzo. Vandaag wilde ik dit uitbreiden met een recept voor preisoep.
Veel recepten vragen om gebruik van aardappelen in een preisoep. Ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen. Preisoep wordt gemaakt van prei. Als je een paar aardappels over hebt kun je die best gebruiken. Schil en snijd 3 aardappels in kleine stukken. Spoel af en voeg toe aan de pan, tegelijk met de groentebouillon.
Om het makkelijk te kunnen onthouden, probeer ik mijn recepten vaak zo simpel mogelijk te houden. Dit betekent niet dat je niet bepaalde dingen kunt toevoegen. Een teentje gesneden knoflook bijvoorbeeld. Of wat nootmuskaat. Maar preisoep wordt gemaakt van prei. En groentebouillon. Dit brengen we op smaak met wat peper en zout en wat kruiden. Om er een lekker romig soepje van te maken gebruiken we een klein beetje room.
Als hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen
- 3 preien, het witte en lichtgroene gedeelte
- 1 eetlepel boter
- 1 liter groentebouillon, heet
- 200 ml slagroom
- 3 lente ui
- 100 gram spekjes
- 1 eetlepel peterselie
Snijd de prei grof. Verwarm de boter in een ruime pan en stoof hierin de prei langzaam gaar. Roer af en toe.
Snijd de lente ui in dunne, schuine ringen.
Bak de spekjes zonder olie of boter in een koekenpan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Wanneer de prei tot ongeveer de helft ingeslonken en zacht is, voeg de peterselie en flink wat peper toe. Roer door. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Zet de staafmixer schuin in de pan en blend de soep helemaal glad.
Voeg de slagroom, de lente ui en de spekjes toe en roer door. Breng opnieuw aan de kook en houd 5 minuten tegen de kook aan. Proef en voeg eventueel wat peper en misschien wat zout toe.
Serveer in grote kommen met vers (af)gebakken brood.
Mijn vader maakt een overheerlijke groentesoep, welke ondertussen een klassieker is geworden binnen onze familie. Hij maakt ook zijn eigen bouillon, dus is makkelijk een zondagmiddag bezig met zo’n soepje. Ik vind de soep van mijn vader erg lekker, maar opteer zelf toch vaak voor de makkelijke weg. Dat betekent dat ik minder tijd erin steek en een bouillonblokje gebruik. Omdat ik over het algemeen alleen voor mezelf kook, is dit niet erg. Ik vind het prima. Daarnaast heb ik in mijn éénpersoonshuishouden weinig aan een enorme pan soep. Komende winter zal mijn vader vast een keer zijn groentesoep maken, dan hoor je dat natuurlijk van me. 😉
Om dit gerecht vegetarisch te maken, laat je eenvoudig de spekjes weg.
Eet smakelijk en een fijne week!
Liefs, Sifra