Boterkoek is echt een traktatie. Ik weet nog dat ik er als kind gek op was. Toen ik zelf wat ging koken en bakken, vond ik een pak kant-en-klare mix voor boterkoek. Dat moest ook zonder een pakje kunnen! Zo ben ik op zoek gegaan naar een recept voor boterkoek. Door de tijd heen heb ik regelmatig boterkoek gemaakt en verschillende recepten uitgeprobeerd. Een Joods recept, wat om maar 1 ei vroeg, en het recept hieronder, waar 6 eidooiers op de ingrediëntenlijst staan.

Omdat ik voor het blog boterkoek wilde maken ben ik de laatste weken aan het testen geweest. Collega’s waren zo vriendelijk om hun feedback te geven. Waar het Joodse recept een nogal droge boterkoek tot gevolg had, bleek het recept hieronder een groot succes. “Was heerlijk!” en “Superlekker!” waren reacties die ik kreeg.

Dat leek me voldoende om het recept hier op het blog te plaatsen 😉 Ik hoop dat jullie ook zo enthousiast zijn over deze boterkoek!

Voor 1 boterkoek

  • 225 gram bloem
  • 250 gram fijne suiker
  • 250 gram boter
  • 6 eidooiers
  • 1 eetlepel water

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm van 24cmØ in met veel boter.

Maak een mengsel van 1 eetlepel water en 1 theelepel eidooier (van de 6).

Zeek de bloem boven een kom. Voeg de suiker toe en meng door elkaar. Voeg de boter toe en kneed erdoor. Dit kan met de hand of met een mixer met deeghaken. Voeg de eidooiers toe en maak er een samenhangend geheel van.

Het deeg is heel kleverig, dus zorg dat je bloem aan je handen hebt wanneer je het mengsel in de vorm drukt. Verdeel goed.

Breng met een kwastje het water-ei mengsel aan. Trek met een vork een ruitpatroon.

Bak in de oven 30 tot 40 minuten tot de bovenkant van de boterkoek goudbruin is.

Laat volledig afkoelen en snijd in puntjes. Enjoy!

Omdat het een goed recept is, heb ik deze niet aangepast naar eigen smaak. Het werkt en het resultaat is goed. Origineel kun je het recept vinden in het kookboek van Nigella Lawson Hoe word ik een goddelijke huisvrouw.

Met de overgebleven eiwitten kun je eventueel kokosmakronen maken.

Om een boterkoek te bakken heb je géén speciale vorm nodig, hoewel deze wel te koop zijn. Maar het is niet nodig om die speciaal aan te schaffen om een boterkoek te kunnen bakken. Gebruik een springvorm van 24cm Ø. Dat is een goede maat voor dit recept.

Succes en veel plezier met het maken van deze boterkoek! Als je hem gemaakt hebt, deel dat dan via facebook of instagram en tag SifraKookt! Ik vind het super leuk om te zien wat je er van maakt 🙂

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *