champignonsoep geserveerdMijn vader maakt een heerlijke groentesoep. Geweldig gewoon, maar het duurt makkelijk een paar uur om te bereiden. Soep koken is leuk om te doen, en vooral ook therapeutisch. Maar dan wel op een zondag. Als ik er zin in heb. Maar over het algemeen laat ik het over aan mijn vader. Zelf maak ik graag soep, maar dan wel graag makkelijk en het liefst ook nog een beetje snel. En laat dit nu net zo’n recept zijn. 😉

Je bakt wat champignons, strooit er wat bloem over (om de soep te laten binden), kookt dat in wat bouillon, zet de staafmixer erin en je soep is klaar. Half uurtje ongeveer. Ondertussen kun je wat brood afbakken in de oven, lekker voor erbij.

Dit is een maaltijd die makkelijk is, maar wel ontzettend smaakvol. Ideaal voor de herfst en de winter. Met een kop soep op de bank een filmpje kijken. Relaxed. Het mooie van dit recept is dat je het zelf maakt. Comfortfood ten top. En veel lekkerder dan uit een pakje. En  net zo makkelijk.

 

champignonsoep ingrediëntenChampignonsoep

Voor 3 à 4 personen

  • 250 gram champignons
  • 1 grote eetlepel bloem
  • 2 el olie
  • 1 bouillonblokje, groente of kip
  • 750 ml net gekookt water
  • 200 gram crème fraîche
  • grof gemalen peper
  • wat vers geknipte of gesneden bieslook, voor het serveren

Snijd de paddestoelen in kwarten. Verhit de olie in een pan en bak de champignons lekker aan, maar zorg ervoor dat ze niet te bruin worden. Strooi de bloem eroverheen wanneer ze hun sap loslaten. Roer door en bak even mee.

Gooi het bouillonblokje in de pan, giet het water erbij en roer goed door. Vooral ook over de bodem om de aanbaksels los te roeren. Breng aan de kook.

Zet het vuur zacht en laat de soep (eventueel op een kleinere pit) een kwartiertje heel zachtjes koken. Roer af en toe.

Voeg de crème fraîche toe en roer door de soep. Zorg dat de grootste klonten zijn verdwenen en de soep alweer een beetje kookt.

Zet de staafmixer in de pan, en doe hem aan. Doe dit niet andersom! Want dan zitten je muren eronder… En ja, ik spreek uit ervaring 😉 Pureer het geheel lekker glad. Indien je geen staafmixer hebt kun je ook een blender gebruiken, maar doe hem niet meer dan halfvol om knoeien te voorkomen. En denk om je handen! Het is heet. Breng de soep weer aan de kook en laat vijf minuutjes zachtjes koken. Roer af en toe.

Voeg peper naar smaak toe, en serveer met de bieslook. (Zout is niet nodig, dit is al toegevoegd door de bouillon.)

Lekker met vers afgebakken brood met (kruiden)boter of kaas.

 

champignonsoep geserveerdWanneer je de soep wat vullender wilt maken, doe er dan zeer fijngesneden prei in, of gebakken gerookt spek. Doe dit na het pureren, en warm nog even 10 minuten goed door in geval van de prei. Met de spekjes is 5 minuten voldoende.

Wat voor soep vind jij lekker en zou je graag zien hier op sifrakookt.nl?

Liefs, Sifra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *