Er komt weer mooi weer aan! 🙂 Ik hoop dat we een mooie nazomer krijgen met veel zon en mooie kleuren. Helaas ben ik geen expert in het voorspellen van het weer, maar ik kan je wel helpen aan mooie recepten. Omdat het soms nogal lastig is om een fijne salade te bedenken, geef ik je vandaag het recept voor een mooie salade mix. Een salade mix is een mengsel dat je standaard door een salade kan mengen om er een bite aan te geven. Kook wat pasta en spoel koud af, of meng wat groene sla door elkaar. Voeg deze salade mix toe en je hebt een mooie basis salade.

Met deze salade mix hoef je niet elke keer iets nieuws te verzinnen: je hebt al een basis en kunt het uitbreiden als je wilt. Het is niet nodig, want deze mix geeft al veel smaak. Simpel, maar wel lekker.

Voldoende voor 200 gram salade

  • 250 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • Handje basilicum (of 2 theelepels gedroogde basilicum)
  • ½ theelepel kerrie

Snijd de champignons in stukken en de basilicum grof. Laat een koekenpan heet worden op hoog vuur. Doe, wanneer de pan goed heet is, de champignons erin en sprenkel er een goed wat olijfolie overheen. Schud regelmatig om en bak op hoog vuur. Voeg de kerrie en wat peper en zout toe wanneer de champignons bijna klaar zijn. Doe de basilicum erbij en schud om. Blus af met een scheutje witte wijn. Roer door en zet het vuur uit. Laat afkoelen.

Snijd ondertussen de komkommer in de lengte door de helft. Verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in halve maantjes. Snijd de paprika in niet al te kleine stukken. Pel de rode ui en snijd in halve ringen.

Doe de komkommer, paprika en rode ui bij elkaar in een grote kom. Schep even om zodat alles verdeeld wordt. Doe de champignons erbij en schep om. Klaar is je mix!

Serveer op of bij een groene salade met veel tomaten. Eet smakelijk!

Door aan het einde van het bereiden van de champignons wat wijn toe te voegen, heb je eigenlijk al een dressing. In plaats van een scheutje wijn kun je ook wat slagroom gebruiken en dit even kort aan de kook brengen. Hierdoor wordt het mengsel wat dikker en heb je een mooie dressing. Laat wel afkoelen voordat je het gebruikt.

Deze salade mix kun je nog uitbreiden door van alles en nog wat toe te voegen. Denk aan een fijngesneden (gele) ui of een sjalotje, verse knoflook of andere kruiden. Alles is mogelijk. Dit is een basis mix zodat je in ieder geval een beetje vulling in een salade hebt, maar het is oneindig uit te breiden. Denk aan gebakken of gerookte kip en vis, of geitenkaas. Maak er vooral je eigen ding van! In plaats van champignons kun je ook courgette gebruiken. Voor wanneer je een overschot hebt aan deze groente in je moestuin. 😉

Mogelijkheden te over in ieder geval. Maar als je geen zin hebt om alles zelf te bedenken heb je nu een basis waarop je altijd terug kan vallen. Lekker vers en vol vitamines. Maar vooral: smaak!

Fijn weekend alvast en tot gauw!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *