MM - Tomatensoep geserveerdZelfgemaakt is alles lekkerder. Niet omdat de smaak persé zoveel beter is, wat vaak natuurlijk wél zo is, maar vooral vanwege de tijd en moeite die je erin steekt. Dat proef je.

Nu ben ik zelf niet echt gek op tomatensoep. In een restaurant zul je het me ook niet zien bestellen. Vaak vind ik het te zoet, en de smaak van tomaten is ver te zoeken. Daarom heb ik een aantal jaar geleden het zelf eens gemaakt. Want hoe moeilijk kan het nou eigenlijk zijn? Bouillon, groenten en tomaten. Af en toe maak ik het, gewoon om te weten hoe lekker zelfgemaakte tomatensoep kan zijn.

Soms maak ik het met verse tomaten, maar dat ontvellen is nogal een gedoe. Daarom heb ik het ook wel eens met hele tomaten gemaakt, dus met schil en al, wat ook prima ging. De staafmixer hakt dat wel fijn, geen probleem. Maar het recept dat ik je nu geef is nog makkelijker: tomaten uit blik.

MM - Tomatensoep ingrediëntenMakkelijke Maandag – Tomatensoep

Voor 3 personen.

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 750 ml heet water
  • 1 tablet voor groentebouillon
  • 2 uien
  • 250 gram fijne soepgroenten
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • versgemalen peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Zet de waterkoker aan met 750 ml water.

Schil de uien en snijd grof. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui aan. Voeg de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de tomaten toe en fruit even mee. Voeg de Italiaanse kruiden en flink wat versgemalen peper toe.

Voeg de bouillontablet en het hete water toe, breng aan de kook.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. (In de blender kan natuurlijk ook, maar wees voorzichtig want het is heet en kan flink spetteren.)

Zet de pan weer terug op het vuur en voeg de soepgroenten toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.

Serveer met vers afgebakken brood.

 

MM - Tomatensoep in komZelf houd ik van wat bite in de soep, vandaar dat ik de soepgroenten na het pureren toevoeg. Maar dit kun je natuurlijk ook ervoor doen, als je van een gladde soep houdt en toch je groenten wilt eten. Kook dan eerst de soep 5 minuten en pureer op het laatst. Dit is een ideale manier om kinderen groenten te laten eten trouwens! Ze krijgen wel de groenten binnen, maar hebben niets om uit hun eten te plukken. 😉 Werkt ook perfect bij pastasaus trouwens.

Wanneer je van echt rode tomatensoep houdt kun je een klein blikje tomatenpuree toevoegen, doet wonderen voor de kleur! En de smaak van tomaten springt je tegemoet. Zelf vind ik het niet nodig, maar het kan. 🙂 Wanneer ik wat crème fraîche of zure room over heb, wil ik dat er ook nog wel eens doorroeren op het laatst. Het geeft de soep een fluweelachtige smaak mee. Zout is niet nodig, gezien de bouillon daar al voor zorgt.

Zoals je op de foto kunt zien heb ik gepelde tomaten gebruikt en deze grof gesneden. Maar om de maandag makkelijk te houden kun je het beste tomatenblokjes gebruiken.

Zo zie je maar weer: een heerlijk gezonde maaltijd, en in 20 minuten op tafel!

Fijne week allemaal!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *