MM snelle nasi geserveerdHet is weer maandag! En dus tijd voor een Makkelijke Maandag Maaltijd. Vandaag heb ik nasi voor je gemaakt. 🙂 Wat vlees, groenten en gekookte rijst. Klinkt makkelijk genoeg of niet?

Op dit gerecht zijn ook weer talloze variaties te bedenken, maar vandaag ben ik gegaan voor varkensvlees, oosterse wokgroenten en een paar simpele specerijen. Alles kun je in de supermarkt halen, dus geen speciale boodschappen benodigd. Je kunt het gerecht ook vegetarisch maken, dan laat je gewoon het vlees weg.

Hoewel ik Basmati rijst erg lekker vind, laat ik Surinaamse rijst ook niet links liggen. Dat is erg lekkere rijst, en super simpel klaar te maken. De groenten van vandaag zijn oosters, anders wordt het allemaal ook wat eentonig 😉 Maar kies vooral een groentemix die jij lekker vindt! Alles kan en mag. Jij bent de kok, dus jij bepaalt. Simpel.

MM snelle nasi ingrediëntenSnelle nasi

Genoeg voor 5 à 6 personen.

  • 500 gram magere varkenslappen
  • 400 gram gemengde groenten
  • 500 gram/3 kopjes rijst
  • 2 uien
  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel djahé (gemalen gember)
  • 1/2 theelepel djintan (gemalen komijn)
  • 2 eetlepels olie
  • peper en zout

Meet in een klein kopje 3 kopjes rijst af en doe dit in een pan. Voeg 1,5 keer zoveel water erbij, dus 4 1/2 kopjes. Voeg 1 theelepel zout toe, roer door, doe het deksel erop en breng aan de kook. Wanneer het kookt, draai het vuur zacht en laat 20 minuten koken.

Snijd de ui in grove stukken. Verwarm de olie in een wok op halfhoog vuur en fruit hierin de ui.

MM snelle nasi specerijenSnijd ondertussen het vlees in blokjes van 1x1cm. Voeg toe aan de ui en draai het vuur hoog. Bak alles lekker en voeg na zo’n 4 minuten de knoflook en specerijen toe. Voeg peper en zout toe.

Wanneer alles goed gebakken is, voeg de groenten toe en draai het vuur lager tot halfhoog. Roerbak de groenten even mee, en doe dan het deksel op de pan en draai het vuur laag.

De rijst is klaar wanneer er geen water meer in de pan zit. Roer hiervoor even door. Als de rijst nog erg plakkerig is, laat nog even staan. Wanneer het redelijk droog lijkt is de rijst klaar.

Voeg de rijst toe aan het vlees-groente mengsel en schep door elkaar.

Eet smakelijk!

 

MM snelle nasi bannerZelf houd ik van plakkerige rijst, dus ik doe 5 kopjes water op 3 kopjes rijst. Dit zorgt ervoor dat de rijst wel gaar is, maar niet droog. Ook hierbij geldt: oefening baart kunst. Deze manier van rijst koken is je misschien vreemd, maar geloof me, wel veel lekkerder dan de befaamde snelkookrijst. Die kookt in 8 minuten gaar, maar moet daarna nog wel een kwartier staan. Dus veel verschil in tijd is er niet. Wel in smaak. De rijst doet er ongeveer 20 minuten over om het water op te nemen wanneer het kookt, en in die tijd kun je mooi het vlees-groente mengsel maken. Binnen een half uurtje heb je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel!

Als je vragen hebt, laat een berichtje achter hier, of anders op de facebookpagina. Daar mag je natuurlijk ook foto’s en berichtjes achterlaten wanneer je dit gerecht gemaakt hebt! Helemaal leuk!!

Voor  nu: fijne avond en tot snel!

Liefs, Sifra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *