Ik weet het, ik weet het. Pindarotsjes kun je net zo makkelijk in de winkel kopen. Scheelt een hoop gedoe. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat om het plezier van het zelf maken. Ontdekken dat je heel simpel heel lekkere dingen kunt maken. Dat je iemand iets zelf gemaakts cadeau kunt doen.
Hoewel het recept heel simpel is, kom je wel te weten wat au bain-marie is. Dat klinkt nogal ingewikkeld, maar meer dan een kom op een pan is het niet.
Het recept is nog makkelijker dan het doen van de boodschappen. Chocolade en pinda’s in verhouding 1:1. Dus wanneer je een zakje hebt van 250 gram pinda’s, ongezouten dat wel, moet je ook 250 gram chocolade hebben. Geen rekenmachine nodig dus. 🙂
Pure en melkchocolade werkt het beste. Witte chocolade wordt te vloeibaar, door het hoge vetgehalte, en is dus moeilijker te verwerken. Dan heb je platte pindarotsjes. Dat neemt niet weg dat ik het af en toe wel gewoon probeer 😉 Wanneer je dit voor het eerst maakt, begin dan met pure of melkchocolade. Dan krijg je een beetje door hoe het werkt en kun je de volgende keer je best doen op witte pindarotsjes.
Soms maak ik de pindarotsjes met erg pure chocolade, met een cacaogehalte van zo’n 70%, maar die geef ik weg aan mijn moeder. Zij is er gek op. Zelf geef ik de voorkeur aan melkchocolade, of pure chocolade met ongeveer 55% cacaobestanddelen.
Pindarotsjes
- 250 gram ongezouten pinda’s
- 250 gram pure chocolade (55%)
- 25 gram ongezouten boter (om de chocolade beter werkbaar te maken)
Smelt de chocolade au bain-marie met de boter. Roer door met een houten lepel tot het gesmolten is, maar niet te vloeibaar. Haal kom van de pan en plaats op een doek op het aanrecht. Roer de pinda’s erdoor en maak rotsjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat/snijplank.
Laat afkoelen, 3 tot 4 uur. Plaats 3 tot 4 uur in de koelkast, maar een andere koele plek is beter. Chocolade kan niet goed tegen grote temperatuurverschillen. Dan gaat het ‘bloemen’, ofwel wit uitslaan.
- 250 gram ongezouten pinda’s
- 250 gram melkchocolade
- 25 gram ongezouten boter (voor de glans)
Herhaal het smelten van de chocolade au bain-marie. Roer de pinda’s erdoor en maak hoopjes van het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Een snijplank kan natuurlijk ook.
- 250 gram ongezouten pinda’s
- 250 gram witte chocolade
- géén boter (de chocolade is vloeibaar genoeg van zichzelf)
Herhaal de procedure. Je weet nu wel hoe het moet. 😉
Au bain-marie smelten van chocolade zorgt ervoor dat de chocolade wel verwarmt wordt, maar niet te heet of te snel. Gewoon in een pan is de warmte te direct en de chocolade zal verbranden, zelfs op heel zacht vuur. (En ik spreek uit ervaring, want ik ben zo’n muts die dat dus gewoon wel gaat uitproberen… Geloof me, die chocolade was niet lekker meer…) De sleutel met werken met chocolade is geduld en oplettendheid. Laat de chocolade langzaam smelten, want het moet (voor dit recept) niet té vloeibaar worden. Door de verwarming door stoom kun je dit heel goed controleren. Denk er wel om dat de kom heet wordt. En bij het verplaatsen van de kom van de pan naar het aanrecht komt er veel stoom vrij, ook hier dus goed opletten dat je je niet brandt.
Wanneer je de stoom hebt overleefd komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Geloof me, dat vind ik helemaal niets… Het is zó lekker dat een paar uur wachten erg moeilijk wordt. Daarom maak ik pindarotsjes vaak ’s avonds, zodat ze ’s nachts kunnen afkoelen en ik door het wachten heen kan slapen. 😉
Doe een aantal in een leuk doosje of een glazen pot en doe er een lint omheen. Prachtig cadeautje! Succes verzekerd. Leuk voor moederdag, of een verjaardag. Maar vergeet vooral jezelf niet! Enjoy!
Liefs, Sifra
Leuk geschreven! Het was heerlijk om te maken!