Lasagne, daar kon ik wel mee aankomen toen ik nog thuis woonde. Vooral mijn broers en zus waren er gek op. Maar dat was wel lasagne met gehakt en tomatensaus. Uit een pakje. En dan van dat gedoe met melk en water enzo. Dan moet je goed roeren, anders heb je klontjes in de saus, maar ondertussen zit ook de muur eronder (sorry mam!).

gebakken lasagneLasagne is eigenlijk niets meer of minder dan saus, gescheiden door laagjes pasta bladen, afgetopt met een bechamelsaus, of in dit geval: kaas.  Als je dit weet is de rest niet zo heel moeilijk meer.

De combinatie van spinazie en zalm vind ik zelf erg lekker, en dat was dan ook de basis voor dit gerecht. Uitje fruiten, spinazie erbij, wat crème fraîche om er een saus van te maken, wat pesto voor de nuance en dan stukjes zalm. Voilà! Toen ben ik wat aan het experimenteren gegaan, en vorige week heb ik het gemaakt voor mijn ouders. Het was zeer geslaagd. Zo geslaagd dat ik het deze week weer heb gemaakt. 🙂

Gebruik gehakte spinazie uit de vriezer, zonder crème! Die voeg je namelijk zelf toe. Wanneer je spinazie á la crème gebruikt moet je alsnog zelf crème toevoegen, want het creëert niet voldoende saus. Zalm, 4 moten ongeveer. Ook uit de vriezer. Oh, en de geraspte kaas kun je kant en klaar kopen in zakjes. Scheelt een hoop werk.

Je maakt de saus, bouwt een lasagne, zet deze een half uurtje in de oven, en je kunt aan tafel! Makkelijker kan het niet. Veel gezonder ook niet trouwens.

Spinazie zalm lasagne

Dit recept is voldoende voor een flinke ovenschaal, of zo’n 6 hongerige personen.

  • ingrediënten spinazie zalm lasagne3 flinke uien
  • 900 gram spinazie, uit de vriezer, zonder crème!
  • 3 eetlepels groene pesto (+/- 100 gram)
  • 400 gram crème fraîche (2 bekertjes)
  • 500 gram zalmfilet, in moten
  • 400 gram (extra) oude kaas, geraspt
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels peper
  • 9 lasagne bladen

Verwarm de oven voor tot 180°C. Vet een grote ovenschaal in met olie.

Snijd de uien grof. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een braadpan of wok en fruit hierin de ui op halfhoog vuur glazig.

Voeg de spinazie toe en laat ontdooien. Dit kan op zacht vuur. Roer af en toe.

Voeg, wanneer de spinazie ontdooid is en het op een saus begint te lijken, de pesto toe. Roer goed door. Voeg dan de crème fraîche toe en roer erdoor. Verwarm het geheel goed. Voeg peper en zout toe.

lasagne ongebakkenSnijd de zalmmoten in stukken van ongeveer 2x2cm, en voeg toe aan de saus. Roer heel even zodat de zalm goed verdeeld wordt en zet het vuur dan uit.

Lepel een laagje saus in de ovenschaal, bedek met lasagne bladen. Zorg dat de bladen elkaar niet overlappen. Schep hier weer een laagje saus overheen, en bedek dit weer met lasagne bladen. Herhaal nog een keer, en eindig met een laagje saus. Strooi de geraspte kaas over de lasagne en verdeel goed.

Zet de lasagne in de oven en bak 25 tot 30 minuten. Hij is klaar wanneer de kaas hier en daar heel lichtbruin is. Laat 5 minuten staan voordat je de lasagne aansnijdt, dit voorkomt een boel geklieder en uit elkaar vallen van een prachtige lasagne.

 

spinazie zalm lasagne geserveerdNatuurlijk kun je hier variaties op aanbrengen. Zelf heb ik, voordat ik de spinazie toevoegde, een flinke theelepel gehakte knoflook met de ui mee gefruit. En als je pesto lekker vindt kun je ook meer toevoegen, geen probleem. De oude kaas vervangen door jonge of jong belegen is natuurlijk geen probleem, alleen gaat er dan wel heel veel smaak verloren. Maar als je niet van kaas houdt: ga absoluut je gang en strooi er jonge kaas overheen! Daar proef je nagenoeg niets van. Je kunt ook minder kaas gebruiken, zo’n 200 gram is voldoende. Persoonlijk houd ik gewoon van een mooie laag kaas, dus gebruik ik graag wat meer, anders heb je kans dat de groene saus er doorheen komt tijdens het bakken en dat vind ik zonde.

Ik hoop dat het je mag smaken! En ik zie graag foto’s van het resultaat op instagram (#sifrakookt) of facebook!

Liefs, Sifra

 

One thought on “Spinazie zalm lasagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *