koffie met browniesBrownies. O zo lekker. O zo moeilijk om goed te krijgen. Echt, dit recept heb ik zeker een keer of 8 gemaakt, en nu ein-de-lijk heb ik het voor elkaar: de structuur is precies goed! Jeej! (Doet vreugdedansje in de keuken. Ahum.

Brownies heb je in verschillende smaken, structuren en samenstellingen. Natuurlijk is daar de chocolade. Maar of je gesmolten chocolade toevoegt of cacaopoeder gebruikt maakt verschil. De soort chocolade ook. Er zijn ook eindeloze mogelijkheden qua vulling: noten, gedroogde vruchten, chocoladestukjes, noem maar op. En dan heb je nog de baktijd. Kort bakken levert smeuïge brownies op, en 2 minuten later heb je chocoladecake. Echt, het scheelt maar minuten.

Persoonlijk houd ik van smeuïge brownies. Van die plakkerige dingen. Heerlijk! Maar er zijn mensen die van wat meer een cake-achtige structuur houden. Dat verschilt per persoon. Het is gewoon een kwestie van uitproberen wat je lekker vind. Daar kom je alleen maar achter door te proeven (oh wat erg 😉 )

brownies beslagHet bakblik dat je op de foto ziet heb ik gevonden bij een kringloopwinkel in Frankrijk. Elke keer wanneer ik hem gebruik voel ik me een klein beetje Frans. 😉 Natuurlijk kun je ook een brownie bakvorm gebruiken. Deze zijn over het algemeen 29x19x4 cm. Zorg er wel voor dat je de vorm goed invet met boter, en daarna de vorm bekleed met bakpapier. Laat het teveel aan bakpapier aan de lange zijden overhangen, dit maakt het makkelijker om de brownies na het bakken uit de vorm te halen. Als je dit aan de korte zijden laat overhangen buigt het baksel wanneer je het uit de vorm haalt, en dan breekt het. En dat is zonde van je harde werk! Het is handig om ook het bakpapier goed in te vetten, de brownies hebben nogal de neiging om zich te hechten.

In dit recept wordt espressopoeder gebruikt. Dit geeft niet een uitgesproken koffie-smaak aan de brownies, maar wel meer diepte. Dus ook al lust je niet graag koffie, wel deze brownies proberen!

Het is heel belangrijk dat je niet te lang mixt! Hierdoor komt er lucht bij het beslag en krijg je een cake-achtige structuur. Dus kort mixen. En als je bang bent dat je te lang mixt: gebruik een garde en meng met de hand.

Espressobrownies

  • ingrediënten200 gram ongezouten boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 10 sticks espressopoeder (1,8 gram per stuk)
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder

Verwarm de over voor tot 175°C, en plaats het rek net onder het midden van de oven.

Smelt de boter in een steelpan op heel laag vuur, laat niet te heet worden. Laat afkoelen.

Mix met een handmixer de boter met de suiker en het zout. Mix niet te lang, een halve minuut is voldoende.

Voeg de espressopoeder toe en meng kort.

Voeg de eieren toe en mix tot alles net gemengd is.

Voeg de bloem en de cacaopoeder toe en roer met een houten lepel door het beslag. Het wordt een erg kleverige bende.

Vet een brownie vorm in met boter, bekleed met bakpapier en vet ook dat in. De het beslag over in de vorm en bak 20-25 minuten. Voor meer cake-achtige brownies: bak 30 minuten.

Laat in het bakblik op een rooster afkoelen. Haal na 30 minuten uit de vorm en laat nog verder afkoelen. Snijd daarna in stukken. Dit is genoeg voor zo’n 20 brownies (of 16, als je wat royaler deelt).

Serveer met cappuccino.

brownies, gebakkenJe kunt stukjes chocolade of noten toevoegen aan het beslag, maar doe dat op het allerlaatst. Omdat het zo’n stevig en kleverig beslag is vind ik dat teveel gedoe, dus doe ik dat niet. Ik versier de brownies met pecannoten en strooi er wat Maldon zout overheen (dat is zout in de vorm van vlokken, dus geen korrels). Het voordeel daarvan is dat het de smaak van de chocolade wat omhoog haalt.

Indien je nog iets meer nuance wil aanbrengen aan de smaak, zou je eventueel nog een theelepel vanille essence of -extract kunnen toevoegen. Doe dat dan bij het mengen van de boter en suiker.

 

Heel veel plezier met het maken, en vooral ook met het opeten, van de brownies! Laat je me weten hoe het is gegaan?

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *