Koken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Maar je kunt het jezelf wel heel moeilijk maken. Maar dat is natuurlijk niet te bedoeling, want dan is de lol er gauw af. Er zijn een aantal dingen die je echt nodig bent in je keuken. Hier een korte lijst met de basics:

Messen

Scherpe messen zijn onmisbaar. Het snijden wordt er niet alleen makkelijker door, het is ook veel veiliger. Als je uitglijd met een bot mes, merk je dat die nog best wel scherp kan zijn wanneer hij in contact komt met je vingers. Dus: zorg voor scherpe messen. Een 20-delige set is echt niet nodig hoor! Een groot en een klein mes is voldoende om mee te beginnen.

Op de foto, van boven naar beneden:

  • basics - messenpennemes – een alleskunner in de keuken. Je kunt deze overal voor gebruiken. In eerste instantie kun je ook een aardappelschilmesje gebruiken, maar als je het koken leuk vind en vaker een dergelijk mes gebruikt, schaf dan een mooi pennemes aan die lekker in de hand ligt. Geloof me: je doet jezelf een groot plezier. Voor groenten met een strakke buitenkant en zachte binnenkant (zoals tomaten) gebruik je liever een kartelmes;
  • vleesmes – de naam zegt het al: hier snij je vlees  mee. Wel na gebruik goed heet afwassen. Liever gebruik je dit mes voor niets anders dan alleen het snijden van vlees;
  • koksmes – dit mes is eigenlijk handig voor alles, maar vooral om grote en/of harde groenten mee te snijden. Denk aan winterpeen, koolraap of een uit de kluiten gewassen ui.

Snijplanken

snijplankIedere keuken heeft meer dan 1 snijplank nodig, in verband met kruisbesmetting. Dit houdt in dat bijvoorbeeld salmonella bacteriën van vlees en gevogelte op je groenten en fruit terechtkomen. Daarom is het raadzaam om een snijplank voor vlees, vis en gevogelte te hebben, en eentje voor overige snijwerkzaamheden. Denk daarbij aan groenten en fruit, en brood. In een professionele keuken zijn veelal meerdere snijplanken aanwezig voor de volgende etenswaren: brood (wit), kaas (geel), vlees (rood), vis (blauw), bereid vlees (bruin) en groenten (groen). Maar dat gaat me wat te ver in mijn eigen keuken. Twee snijplanken vind ik voldoende. Op de foto zie je mijn snijplank van bamboe, welke ik gebruik voor groenten.

 

Lepels

pollepelsOm te roeren in je groentehusseltje, soep, saus of pasta heb je een goede pollepel nodig. Het liefst van hout. Van hard plastic mag ook, zolang het niet maar niet van dat slappe spul is waarmee je de bodem in een pan kokende pasta nog niet kunt raken. Maar het liefst hout. Het is namelijk zacht genoeg voor je pannen, wordt niet overdreven heet en kan heel wat hebben. Metaal wordt heet bij gebruik bij warme bereidingen, en is een killer voor je anti-aanbaklaag.

Op de foto, van boven naar beneden:

  • Pollepel met punt – vooral geschikt bij diepe pannen. De punt zorgt ervoor dat je makkelijk in de rand tussen wand en bodem kunt komen;
  • Pollepel – voor gebruik in zo’n beetje alle pannen;
  • Pollepel voor risotto – hiermee roer je risotto. Bij risotto is het van belang dat je het zetmeel uit de korrels roert, maar tegelijkertijd niet de korrels kapot maakt. Hiervoor is deze lepel. Door het grote gat wordt er minder weerstand gecreëerd en blijven de korrels heel;
  • Spatel – wordt in mijn keuken meest gebruikt voor het draaien van omeletten.


Pannen

panHet gebruik van pannen is persoonlijk. Natuurlijk zijn er richtlijnen, maar of je nou liever een wok gebruikt dan een koekenpan met een hoge rand maakt echt niets uit. Je moet door te doen uitvinden wat voor jou het prettigste is. De hoeveelheden die je kookt maken ook verschil. Of je voor 6 mensen of voor 2 kookt, dat scheelt nogal in de grootte van pannen die je nodig bent.

Een klein lijstje van pannen die erg handig zijn en die ik het meest gebruik:

  • Wok – met steel, kan ik er lekker mee omschudden en is bij serveren ook makkelijk;
  • Koekenpan – hoe groot deze moet zijn is compleet aan jou. De koekenpan die ik het meest gebruik heeft een doorsnede van 22cm. Het maakt natuurlijk wel verschil of je voor 1 persoon of voor 4 personen kookt;
  • Steelpan – voor het opwarmen van melk voor warme chocolademelk, het smelten van boter voor brownies of het maken van noedels, of koken van water voor een kop thee wanneer je waterkoker kapot is;
  • Kookpan – een grote en een kleine. Geloof me: pasta koken voor 6 mensen in een pan van 3 liter is echt een opgave. Zorg er daarom voor dat je een grote pan hebt, zo een van een liter of 5, dan kun je naar hartelust koken wat je wilt. Of het nou soep of pasta is, sommige dingen hebben nou eenmaal ruimte nodig;
  • Braadpan – die van mij is oranje (een kleur die ik echt helemaal niet mooi vind!) en koste me €5 bij de kringloopwinkel. Na een goede schrob- en schuurbeurt had ik een pan die nieuw zo’n €45 kost. Dus je hoeft echt geen grote uitgaves te doen om wat te kunnen koken!

Geloof me, je bent een heel eind! Tot zover de benodigdheden aan materiaal. Nog een tip: wanneer je snijplank schuift over het aanrecht, leg er dan een licht vochtig vaatdoekje of theedoek onder. Dan schuift de plank niet meer en kun je veel relaxter snijden. En veiliger!

Liefs, Sifra

 

2 thoughts on “Basics – materiaal

  1. Ziet er goed en professioneel uit hoor,overzichtelijk en makkelijk leesbaar!
    Ben vast van plan deze site te volgen!

    Berry Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *