Vorige week maakte ik dit recept uit de losse hand. Zo ontstaan veel gerechten bij mij: spontaan. Het is een mengsel van “wat heb ik in mijn keukenkastje?” en “wat is er in de aanbieding?”, met soms een vleugje “waar heb ik zin in?”. Zo is dit gerecht ontstaan. Nog wat verse gember en lente ui over wat ik voor een ander gerecht gebruikt heb. Daarnaast verse knoflook gekocht, omdat ik het zo lekker vind. De spinazie was in de aanbieding. En omdat ik al pasta had gegeten die week, bedacht ik me dat een gerecht met rijst wel lekker zou zijn. En voilà: Kip met spinazie en verse gember.

En ineens had ik er een favoriete maaltijd bij! Oh, wat is dit lekker zeg! En nog eens gezond ook. Dit gaan we vaker maken. Echt, wat heerlijk. En het was nog maar de eerste keer dat ik het maakte. Soms heb je dat: dan lukt alles. Het gerecht dat een combinatie is van geluk en restjes groente. De combinatie van kruiden die je gebruikt. Dat geeft een gevoel van geluk.

Ras el hanout is een specerijenmengsel dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Veel bronnen verwijzen naar Marokko. Ras el hanout wordt veel in de keukens van Noord-Afrika en Midden-Oosten gebruikt. Tegenwoordig is het vrij makkelijk verkrijgbaar, en het opent een wereld aan mogelijkheden in je keuken. Maar het geeft vooral veel smaak!

Voor 3 personen

  • 300 gram kipfilet
  • 2 kopjes (langkorrelige) rijst
  • 250-300 gram verse spinazie
  • 2 theelepels peterselie
  • 1 theelepel dille
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 3 kleine uien
  • 3-5 lente ui
  • 2 theelepels ras el hanout
  • Peper en zout

Doe de 2 kopjes rijst in een pan. Voeg 3,5 kopjes water toe. Voeg een theelepel zout toe en roer door. Breng aan de kook. Zet het vuur zacht wanneer het kookt. Laat 20 minuten op laag vuur zachtjes koken. Roer door om uit te laten wasemen.

Pel de ui en snijd grof. Fruit op laag vuur in 3 eetlepels olijfolie aan. Schil de gember en de knoflook. Rasp beide boven de pan en bak kort mee.

Snijd de kipfilet in stukken van ongeveer 1 cm. Doe bij de ui en bak mee. Roer af en toe.

Voeg de kruiden toe en bak deze even mee.

Pak een handvol spinazie en snijd grof. (Ik rol het een beetje op en snijd dan reepjes van ongeveer een halve centimeter breed. Dit vind ik fijn genoeg.) Doe bij de kip en roer door. Herhaal tot de spinazie op is, of je vind dat het genoeg is.

Breng het geheel op smaak met wat zout en flink veel peper uit de molen.

Serveer met rijst.

Doordat spinazie ontzettend slinkt, kun je je vergissen in de hoeveelheid die je gebruikt en die je later terugziet op je bord. Wees niet kinderachtig bij het gebruik van verse spinazie!

Om het makkelijk te maken roer ik de rijst door het spinazie-kip mengsel, maar dat is persoonlijk. Het ligt er maar net aan hoe leuk en mooi je het gerecht wilt presenteren.

Doordat de spinazie veel vocht afgeeft bij het bereiden, kan het gerecht wat waterig worden. Gewoon doorbakken is dan het makkelijkste om te doen. Het teveel aan vocht verdampt snel. Indien je minder gek bent op een droog gerecht, kun je de rijst er ook wat eerder doorroeren. Volg je smaak en je eigen gevoel. Dat is het belangrijkst!

De spinazie die je overhoudt kun je gebruiken in smoothies, omeletten of als vervanging van sla op een broodje. De makkelijkste manier om wat vitamines binnen te krijgen. 😉

Fijne week!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *