Laatst heb ik een smoothie gemaakt van mango en ananas met kokoswater. Met een klein beetje kurkuma voor de kick. Dat was erg lekker! De mango was perfect rijp, dus het was heerlijk om daarmee te werken. 🙂 Over het algemeen is fruit nog lang niet goed rijp wanneer het in de winkel ligt, dus ik was blij om een mooie mango aan te treffen. En omdat ik zin had in een tropische smoothie, heb ik ook een blik ananas meegenomen. Het kokoswater had in nog in de koelkast staan, dus de keuze was snel gemaakt.

Kokoswater is een geweldige dorstlesser en doet het goed in combinatie met zoet fruit als mango en ananas. De ananas in blik was wel “op water”, want met siroop vind ik veel te zoet. Zoveel suiker hoeft voor mij niet, vooral omdat de van nature aanwezige suikers in de mango en ananas ruim voldoende zijn.

De kurkuma geeft de gele kleur van deze smoothie nog extra diepte en een kick aan de smaak. Kurkuma wordt over het algemeen gebruikt om rijst geel te maken voor bepaalde gerechten, en daarom wordt het ook wel ‘geelwortel’ genoemd. De laatste jaren heeft kurkuma het etiket ‘superfood’ gekregen, omdat de stof curcumine genezend zou kunnen werken bij kanker. Daarnaast wordt er gezegd dat kurkuma ontstekingsremmend en pijnstillend werkt, goed is voor de spijsvertering, de cholesterol verlaagt en de weerstand verhoogt.

Om het voordeel van al deze geweldige eigenschappen te hebben, is het wel zaak om dagelijks een theelepel binnen te krijgen. Dit is natuurlijk bijna onmogelijk. Maar er zijn periodes waarin je wel wat extra weerstand kunt gebruiken, zoals het begin van het nieuwe schooljaar of koudere weersomstandigheden, en dan kun je kurkuma vrij makkelijk in je eetpatroon integreren door het in je smoothie te doen, of ’s avonds warme melk drinken met wat kurkuma.

Voor 1 persoon

  • 200 ml kokoswater
  • ½ mango
  • ½ blik ananasringen op water
  • ¼ theelepel kurkuma

Snijd de mango in de lengte doormidden om de pit heen. Draai de twee helften van elkaar af. Bewaar de helft met de pit in aluminiumfolie in de koelkast. Snijd de andere helft tot op de schil kruislings in en verwijder het vruchtvlees met een lepel. Doe in de blender.

Haal de helft van de ananas uit het blik en doe in een zeef of vergiet. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Doe in de blender.

Voeg de kurkuma en het kokoswater toe en blend tot een knalgele smoothie. Enjoy!

Waar ik vooral erg vrolijk van wordt is de kleur. In de zomer versterkt het mijn positieve mood, en in de winter kan een portie felle kleur mij erg opvrolijken. In de winter zijn verse mango’s natuurlijk ver te zoeken en waarschijnlijk erg duur. Daarom kun je ook heel goed bevroren fruit voor deze smoothie gebruiken. Zo’n 100 tot 150 gram per persoon doet het prima.

Om het makkelijker te maken en niet teveel ‘halfjes’ in de koelkast te hebben, maak ik vaak voldoende voor 2 smoothies. Dat betekent een hele mango, het hele blikje ananas, 400 ml kokoswater en een ½ theelepel kurkuma. Dat verdeel ik over 2 glazen. De ene dek ik af en bewaar ik in de koelkast, en de andere drink ik direct. Super makkelijk, en het scheelt je morgenochtend weer werk! Dan hoef je alleen maar even je smoothie door te roeren en ben je klaar.

Ik ben zeer benieuwd wat je ervan vindt, laat je het even weten? Fijne week!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *