Er schijnt nogal wat verwarring te bestaan over de juiste schrijfwijze van de naam van die witte schuimpjes: is het nou meringues of merengues? Meringues zijn schuimpjes gemaakt van eiwitten en suiker. Merengue is een muzieksoort. Meringues hang je in de kerstboom. De merengue dans je. Ik hoop dat dit een en ander opheldert ­čśë

Meringues kun je zelf maken. En het is echt heel makkelijk! En goedkoper dan kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Het allergrootste voordeel van het zelf maken van meringue is dat je zelf kunt bepalen hoe zoet je ze maakt. Dat vind ik zelf erg fijn.

Regelmatig hou ik eiwitten over na het maken van een cake of boterkoek of ijs. Omdat ik het zonde vind om die weg te gooien, maak ik vaak kokosmakronen of meringue. Vooral tegen de kerst kan ik niet genoeg meringue kransen bakken, omdat ik ze allemaal weggeef aan mensen om in de kerstboom te hangen. Hieronder deel ik mijn recept voor meringue met je. Het meest simpele recept dat ik kan bedenken. Er zijn een aantal richtlijnen en/of ongeschreven regels die erg belangrijk zijn, maar als je daar rekening mee houdt kan er weinig mis gaan.

Voor ongeveer 18-20 kransen of 40 kleine schuimpjes

  • 4 eiwitten
  • 240 gram fijne kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 140┬░C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eiwitten met 1/3 van de suiker. Zodra de suiker is opgelost, voeg de rest van de suiker zeer langzaam toe. Klop het geheel tot er stijve pieken ontstaan.

Doe het mengsel in een spuitzak met een kartelmond. Spuit hoopjes of ringen op de bakplaat.

Zet in de oven en bak 1 uur tot 70 minuten. Zet de oven uit en laat de meringues er nog 20 minuten in staan. Haal er dan pas uit en laat afkoelen.

Tips:

  • Gebruik een ruime en schone/vetvrije kom
  • Gebruik zeer fijne kristalsuiker
  • Doe de oven tussendoor niet open
  • Voeg een halve theelepel vanille of andere extract toe voor meringue met een smaakje
  • Bestrooi de schuimpjes of ringen met suikerwerk als spikkels voor het bakken als je de boel wilt opvrolijken
  • Smelt 50gram pure chocolade au bain-marie en versier de ringen of schuimpjes met strepen chocolade, of doop ze er even in. Laat uitharden op bakpapier.

Dit is het meest eenvoudige recept voor meringues. Sommige bakkers voeg maizena toe bijvoorbeeld, of vervangen een gedeelte van de suiker voor poedersuiker. Maar om te beginnen zou ik gewoon bovenstaand recept gebruiken, want vaak is simpel het best.

Zelf maak ik echt v├ę├ęl te weinig meringues! Daar ben ik achter gekomen nadat ik deze gemaakt had voor sifrakookt.nl. Stiekem zijn ze toch wel heel lekker ­čśë Dat is het voordeel van dingen zelf maken: je kunt zelf de hoeveelheid suiker bepalen. Fijne suiker heb ik altijd wel in huis, en de eiwitten heb ik over van een recept voor ijs of boterkoek. Op die manier kost het me niet direct geld, maar heb ik wel wat lekkers in huis of om te trakteren.

Heel veel succes en veel plezier met het maken van deze schuimpjes! Natuurlijk kun je me altijd vragen stellen als je er niet uitkomt. Dat kan via facebook, maar ook via instagram natuurlijk! En een mailtje via de site of een reactie op deze post is ook goed. Ik hoor graag van je! Ook als het wel lukt ­čśë

Liefs, Sifra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *