Nog niet heel lang geleden schreef ik hier over de gin&tonic. Dit drankje is de laatste jaren in opkomst en ik moest het proberen. Het is één van mijn favoriete drankjes geworden. Vooral in de zomer omdat het zo’n lekker fris drankje is.

De whisky sour is een mix van pittig, friszuur en zoet. Om alleen whisky met citroensap te mengen is geen goed idee, omdat je dan een ondrinkbaar iets krijgt waarvan je mond samentrekt en je lijf letterlijk een afweerbeweging maakt als je het glas nogmaals naar je lippen wil brengen. Door wat simpele suikersiroop toe te voegen is dit probleem opgelost.

Onlangs las ik een boek dat zich afspeelde in de jaren ’20, en er werd gesproken over een whisky sour. Dat is ook een cocktail, en vooral een klassieker! Die moest ik natuurlijk uitproberen. 🙂

Ik heb een basis recept gebruikt uit een oud cocktailboek dat ik in de kast heb staan, maar ik heb wat aanpassingen gedaan, waardoor ik hem nu helemaal perfect vind! Natuurlijk hoop ik dat jij dat ook vind, en af en toe eens een heerlijke cocktail voor jezelf maakt. Vooral eens een keer op een doordeweekse dag, na een lange dag op kantoor… 😉

Voor 1 cocktail

  • 60ml whisky
  • 30ml citroensap
  • 20-30ml suikersiroop
  • ijsklontjes

Maak eerst een suikersiroop: doe 1 klein kopje suiker in een steelpan. Voeg 1 kopje (evenveel) water toe. Verwarm op laag vuur tot het water alle suiker heeft opgenomen. Roer regelmatig. Laat afkoelen.

Doe wat ijsklontjes in een shaker, een stuk of 4 is genoeg. Voeg de ingrediënten toe. Doe het deksel erop en schud flink. Als het goed is gaat de shaker condenseren.

Doe een aantal ijsklontjes in een glas, ik heb er 4 gebruikt. Schenk hierover de cocktail door de strainer en serveer.

Enjoy!

P.s.: Indien je geen cocktailshaker hebt: geen paniek! Doe 4 ijsklontjes in een glas, voeg de ingrediënten toe en roer door. Net zo lekker. 😉

Als ik een boek lees dat zich afspeelt in de jaren ’20, ’30 of vroege jaren ’40, komt er vaak een cocktailparty in voor. Ik stel me dat zo voor dat dames met mooie jurken nippen aan een glas champagne (wel een coupe, niet een flute), en dat de mannen een whisky soda drinken, of iets anders stoers. Hoewel dat beeld waarschijnlijk romantischer is dan het daadwerkelijk wás (saai en een stomvervelende verplichting om weer naar die oude tante te moeten luisteren), heeft het me wel het idee gegeven om verschillende cocktails uit te proberen.

 

Vandaag is dus de whisky sour aan de beurt. Wat zal ik de volgende keer eens maken?

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *