Tijdens deze warme dagen (of hittegolf) heb ik geen zin om bij het warme fornuis te staan. Daarom maak ik maaltijden die geen bereiding op het gasfornuis nodig zijn. Natuurlijk hebben we het dan over salades, en hoe lekker ik ze ook vind, op een gegeven moment raak ik wat inspiratieloos. Daarom heb ik kortgeleden couscous met geitenkaas gemaakt.

Je hoeft het fornuis er niet voor te gebruiken, want alles is rauw en vers. Alleen de waterkoker mag aan. Het net gekookte water gebruik je om de couscous te garen. Maar dat doe je in een kom die je afdekt met een bord, dus daar merk je weinig van. Verder is alles lekker vers, knapperig en fris. Paprika, lente ui, rode ui en geitenkaas.

Geitenkaas is echt iets voor de zomer. Het heeft een fris hartige smaak en doet het geweldig in combinatie met knapperige sla, maar ook met pasta of, zoals in dit geval, couscous. Warm gemaakt doet geitenkaas het super op een groene salade, overgoten met wat honing. In dit geval kies ik voor verse peterselie en peper en zout.

Zeer goed gevulde couscous voor 2

  • 1 kleine rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3/4 tot 1 komkommer
  • een handje verse peterselie
  • 200 gram geitenkaas

Bereid de couscous naar de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de komkommer overlangs doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd in halve maantjes. Snijd de paprika in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Snijd de lente in dunne, schuine ringen.

Verwijder de stelen van de peterselie en hak fijn.

Roer de couscous door met een vork. Voeg de peterselie toe en roer erdoor. Voeg de rest van de ingrediënten doe en roer erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Serveer de couscous op een bord of in een kom, en verkruimel de geitenkaas erboven.

Indien gewenst kan dit gerecht ook met een dressing naar keuze geserveerd worden.

Rode ui is een alleskunner. Natuurlijk kun je deze ui snipperen of snijden en aanfruiten als basis voor een bepaald gerecht. Maar omdat hij minder scherp is dan zijn gele broertje, doet hij het geweldig in salades. Rauw welteverstaan. Want de pittige, lichtzoete smaak van de rode ui maakt een gerecht meteen interessant. De term ‘salade-ui’ wordt meestal gebruikt om lente ui aan te duiden, maar ik vind het beter van toepassing op de rode ui. Naast een heerlijke smaak, geeft hij ook nog wat kleur aan je gerecht!

Indien je niet gek op geitenkaas bent, kun je deze vervangen door iets dat je wel lekker vindt. Vis uit blik, plakken gerookte zalm, andere soorten kaas of zelfs blokjes ham. Leef je uit en maak het gerecht dat jij met smaak eet!

Heel veel sterkte en succes met deze warme zomerdagen!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *