kokoscake geserveerdKokos. Je houdt ervan of juist helemaal niet. Zelf ben ik wel een fan en vind ik steeds meer manieren waarop je kokos kunt gebruiken in het bereiden van gerechten. Ik kan me voorstellen dat men meteen denkt aan zoet en de combinatie met chocolade, maar ook in hartige gerechten is kokos zeer goed te gebruiken. Voor nu geef ik je hier een simpel recept voor een overheerlijke kokoscake.

Deze cake heb ik jaren geleden eens gemaakt. Door de tijd heen heb ik het recept naar eigen smaak aangepast en dat is uitgegroeid tot wat het nu is. Dit recept gebruik ik regelmatig en elke keer heb ik weer een heerlijke cake. Of zoals mijn moeder zei toen ze deze cake proefde: “Zó! Dit is lekker!” Beter kan ik het zelf niet omschrijven. 😉

kokoscake ingrediëntenKokoscake

Voor een prachtige en lekkere cake.

  • 200 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel geraspte kokos

Verwarm de oven voor tot 160°C. Vet een cakeblik in met boter en bestuif met bloem.

Klop de boter met de suiker en vanille suiker tot een romige massa. Meng 1 voor 1 de eieren erdoor, voeg het volgende pas toe wanneer de vorige volledig is opgenomen.

Zeef de bloem, meng dit met de kokos en spatel dit door het beslag.

Schep het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad.

Meng de eetlepel suiker en eetlepel kokos met elkaar. Bestrooi hiermee de bovenkant van de cake.

Bak 1 uur, tot 1 uur en 10 minuten. Begin na 55 minuten met testen op gaarheid door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Wanneer er nog beslag aan kleeft moet je de cake nog wat langer bakken.

Serveer met hete koffie.

kokoscake met toppingZoals eerder genoemd is kokos ontzettend veelzijdig. Er zijn ook veel verschillende kokosproducten te verkrijgen die elk weer op verschillende manieren te gebruiken zijn in de keuken. Denk aan geraspte kokos, maar ook aan kokosolie, kokoswater, -melk en kokosvet (santen genoemd). De gerechten waarin kokos te gebruiken is zijn eindeloos. Denk aan cakes, taarten, koekjes, ijs en wafels. Maar wat denk je van smoothies? En kokosmelk wordt ook veel gebruikt in curry’s.

Vooral als je veganistisch wilt eten is het fijn om te weten dat er voor alles een alternatief is, en dat dit alternatief onder andere gezocht kan worden onder te kokosproducten.

Al met al moge het duidelijk zijn dat ik persoonlijk fan ben van kokos, en er zullen vaker recepten voorbij komen waarin dit goddelijke ingrediënt een rol speelt.

Ik hoop dat je de cake net zo lekker vind als mijn moeder. Veel plezier met het maken en eten ervan, laat je me weten hoe het is geworden? Tag #sifrakookt op Instagram, of laat een berichtje achter op facebook.

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *