limoncello in glasCitroen is de smaak van de zomer, warme avonden en vakantie. Persoonlijk ben ik fan van de citroen, omdat je hem overal in kunt gebruiken. Van cakes tot pasta’s tot drankjes. De kleur is fris en vrolijk en weet elk gerecht op te fleuren.

Dit drankje van Italiaanse origine is warm en fris tegelijkertijd. Het is vooral heerlijk op een zomerse avond, na het eten, wanneer je met vrienden en familie herinneringen ophaalt aan vroegere vakanties. Je kunt het als een shotje drinken, maar ook met wat ijsblokjes.

Het is niet goedkoper om zelf Limoncello te maken, maar het is wel leuk. Met minimale inspanning heb je een heerlijke drank om te serveren na een etentje of om cadeau te geven. En het is ook erg goed te gebruiken tijdens een verkoudheid, mocht je niet zo van kruidenbitter houden. 😉

Dit recept heb ik voor het eerst enkele jaren geleden gemaakt, om cadeau te doen met kerst. Het was een succes. Daarna heb ik het nog een paar keer gemaakt voor verjaardagen en oud&nieuw. Mijn ouders maken dan dropshot en ik zorg voor de Limoncello. Het duurt 2 weken, dus denk daaraan als je speciale plannen hebt voor het drankje.

De kleur is bleekgeel vergeleken bij de Limoncello die je bij de slijterij koopt. Dat is de charme van zelf dingen maken en het achterwege laten van kleurstoffen. Deze is ook minder zoet, maar dat kun je natuurlijk zelf aanpassen.

limoncello basisLimoncello

Voor 1 liter.

  • 70 cl wodka
  • 10 biologische citroenen

Boen de citroenen stevig schoon onder heet water en droog af. Schil zeer dun, je wilt alleen het gele gedeelte van de schil gebruiken. Doe dit in een glazen pot van ongeveer 1 liter inhoud en giet de wodka erover. Druk de schillen onder en sluit de pot goed af. Bewaar 2 weken op een donkere plek en schud het elke 2 dagen even door elkaar.

Om af te maken:

  • 300 gram suiker
  • 200 ml water

Verwarm het water met de suiker in een steelpan op laag vuur. Roer constant. Haal van het vuur wanneer alle suiker is opgelost. Laat volledig afkoelen.

Bedek een zeef met een theedoek en giet de Limoncello hier doorheen. Druk de schillen goed aan zodat je elke druppel eruit haalt. Roer de suikersiroop door de Limoncello. Doe over in een mooie fles.

Serveer ijskoud.

limoncello in flesHet is erg belangrijk om biologische citroenen te gebruiken, omdat je de schil gebruikt voor dit recept. Dan wil je geen chemische bijsmaak hebben, dus investeer in goede biologische citroenen met een gave schil. Het schoonmaken van de citroenen is minstens net zo belangrijk! Goed boenen onder heet water is vaak voldoende.

Het is mijn ervaring dat je een goede Limoncello kunt maken van zowel dure als goedkope wodka, dus maak het jezelf niet te moeilijk.

Voor dit recept gebruik je alleen de schil van de citroenen en ik kan me voorstellen dat je niet zo goed weet wat je dan met de rest moet doen. Zelf pers ik de vruchten uit en maak ik citroenlimonade van het sap. Zo heb je geen verspilling, maar wel 2 heerlijke drankjes!

Ik wens je veel plezier met het maken van je eigen borrel! Laat je me weten hoe hij geworden is?

Liefs, Sifra

P.S.: Nieuwsgierig geworden naar de dropshot? Dat recept komt hier vanzelf een keer voorbij! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *