In de zomer gaan we massaal aan de barbecue (vanaf nu: bbq). Jarenlang is het een mannending geweest, maar de vrouwen zijn in opkomst! Naast speklappen en shasliks krijgen we tegenwoordig ook gegrilde groente en toetjes van de bbq. Nou ben ik persoonlijk wel een liefhebber van vlees, maar ben ik altijd in voor wat nieuws! Daarom vandaag: beercan chicken.

Wat ik vooral fijn vind aan de zomer is het samen eten. Lekker buiten zitten, bbq aan en relaxed samen eten. Broodje kruidenboter en een simpele salade erbij, beter wordt het niet! Maar wat maak je dan klaar op de bbq? De hamburgers zijn smakeloos, tenzij je ze zelf maakt. En dat is wel veel werk. Dus we gaan voor makkelijk! Nou heb ik het ideale recept voor je.

Maak een marinade, smeer de kip in. Zet deze met zijn achterwerk op een blikje bier en voilà: beercan chicken. Grill voor een uurtje op indirect vuur. Klaar.

 

Voor 1 hele kip van de bbq.

  • 1 hele kip
  • 1 blikje bier, 330ml
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • Peper uit de molen naar smaak
  • 3 à 4 takjes verse tijm

Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak fijn. Meng met het zout en de peper door de olijfolie.

Giet de marinade over de kip en smeer hem goed in.

Open het blikje bier, giet ¼ van de inhoud in een glas en hou voor jezelf. Zet de kip met zijn achterwerk over het blikje heen en zet op de barbecue. Zorg voor indirect vuur en een temperatuur van 200°C.

Check de kip na een half uurtje en draai hem een halve slag zodat hij egaal kleurt.

Na een uur is hij klaar, maar prik de kip op verschillende plekken in met de punt van een scherp mes om dit te controleren. Als het sap dat eruit komt helder van kleur is, is de kip gaar. Indien er roze sap uit de kip komt heeft hij nog wat langer nodig.

Haal de kip met een goede tang van het blikje bier (denk erom: blikje is heet!) en leg op een snijplank. Bedek licht met aluminiumfolie en laat de kip 10 minuten tot een kwartiertje rusten.

Snijd aan en serveer.

Denk erom dat de bbq 200°C is. Dan wordt de kip lekker bruin en is hij met ongeveer een uurtje klaar. Indien je een bbq gebruikt die 180°C is, zoals ik laatst had bij het bereiden van de kip op de foto’s, dan heeft de kip een kwartiertje langer nodig en wordt hij niet echt heel erg bruin van kleur. Als je ook graag het vel eet, zorg er dan voor dat je een hete bbq hebt, zodat het vel bruin en knapperig wordt.

Door het bier stoomt de kip van binnenuit gaar, en wordt hij aan de buitenkant gegrild. Het resultaat is een heerlijk mals stukje vlees.

Wat is jouw favoriete bbq-gerecht?

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *