Mijn broer was jarig van de week, en daar hoort natuurlijk taart bij! Hij is gek op de combinatie van pindakaas en chocolade. Op zijn verzoek heb ik dan ook een pindakaas-chocoladetaart gemaakt. Het voordeel van het maken van een taart voor de verjaardag van een broer is dat je ook zelf een stukje krijgt. 😉 De taart is goedgekeurd! Hij vult wel heel erg, maar daarom kun je wel veel mensen van deze taart laten genieten.

Taarten maken op bestelling vind ik ontzettend leuk om te doen. Opdrachten als een pindakaas-chocoladetaart vind ik leuk, want de combinatie had ik zelf nooit gemaakt. En als het dan ontzettend lekker blijkt te zijn vind ik een bonus. Want ik stap graag uit mijn comfortzone, helemaal qua eten en smaken. Soms heeft iemand een specifiek verzoek, maar soms wordt er alleen maar gezegd dat ze erg van caramel houden. Daar ga ik dan mee aan de slag en zorg ik dat er een mooie taart is om te trakteren!

Voor de chocoladetaart heb ik een recept gebruikt uit een kookboek van Rachel Allen. De pindakaas-botercrème heb ik zelf bedacht.

Pindakaas-chocoladetaart

Voor een taart van 20 cm Ø

Voor de chocoladecakes:

 • 125 gram pure chocolade
 • 3 eetlepels melk
 • 150 gram zachte boter
 • 150 gram fijne suiker
 • 3 eieren
 • 200 gram bloem
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel baksoda

Verwarm de oven voor tot 180°C, met het rooster in het midden van de oven. Vet 2 bakvormen van 20 cm Ø in met boter en bestuif met bloem. Klop het overtollige bloem eruit.

Smelt de chocolade met de melk au bain-marie (in een kom op een pan met een klein laagje zachtjes kokend water, de bodem van de kom mag het water niet raken).

Klop de boter zacht en romig. Voeg de suiker toe en klop tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe, voeg het volgende ei pas toe als het voorgaande helemaal is opgenomen.

Blijf kloppen terwijl je de gesmolten chocolade toevoegt, tot het mengsel een mooi geheel is.

Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en -soda boven het beslag en spatel het er doorheen.

Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak ongeveer 25 minuten. Begin te controleren na 20 minuten door een prikker in het midden van de cakes te steken. Wanneer deze schoon eruit komt zijn de cakes klaar. Laat afkoelen op een rooster. Stort na een kwartier de cakes op een rooster en laat volledig afkoelen voor je ze tot taart verwerkt.

Voor de pindakaas-botercrème:

 • 300 gram pindakaas
 • 150 gram zachte boter
 • 100 gram poedersuiker
 • 3 eetlepels slagroom

Klop de boter licht en luchtig. Voeg de pindakaas toe en klop tot een geheel. Voeg de poedersuiker toe en klop enkele minuten tot alles goed is opgenomen. Voeg de slagroom toe en klop erdoor.

Om de taart te maken:

Doe een beetje van de botercrème op het midden van een bord of taartschaal. Leg hierop de eerste cake. De botercrème op de schaal zorgt ervoor dat de taart niet verschuift.

Doe een ruime hoeveelheid (ongeveer een kwart van de totale hoeveelheid) botercrème op de cake en strijk grofweg glad. Leg de andere cake er andersom (!) bovenop. Bestrijk bovenkant en zijkanten met de resterende botercrème en strijk glad. Hier kun je heel veel werk van maken, of je kunt je bedenken dat het handwerk is en dat het nooit perfect zal zijn.

Zet de taart in de koelkast tot gebruik. Maak dan eventueel af met fijngehakte pinda’s of bedruip met gesmolten en afgekoelde chocolade.

Een aantal aantekeningen bij het maken van dit recept zijn benodigd. Gebruik een stevige en romige pindakaas, eventueel met nootjes. Zelfgemaakte of dunne pindakaas is niet geschikt voor dit recept.

Laat de chocolade die je smelt wat afkoelen voordat je het door het beslag klopt, om schiften te voorkomen. Indien je de taart versiert met gesmolten chocolade; laat deze dan ook goed afkoelen! Anders smelt de boter van de botercrème en is je taart verpest. Wat natuurlijk erg zonde is na alle werk!

Gebruik een stevige spatel of een paletmes om de botercrème over de taart de verdelen, zodat je een mooie strakke laag kan maken. De bolle kant van een lepel werkt ook, maar dan wordt de afwerking niet erg glad maar meer rustiek.

Een taart maken is leuk werk. Het heeft wel iets meer voeten in de aarde dan alleen maar een cake bakken, maar dat maakt het ook zo leuk! Je maakt met een taart ook echt een statement. Het is wat anders dan een plak cake of een koekje bij de koffie. Vooral bij verjaardagen vind ik dat er taart bij hoort. Ik grijp ook elk excuus aan om een taart te maken, vooral om bijvoorbeeld smaken uit te kunnen proberen. Daarom vond ik het ook erg leuk dat ik van mijn broer de smakencombinatie van pindakaas en chocolade meekreeg bij het bedenken van zijn verjaardagstaart. Uiteindelijk ben ik erg trots op het resultaat en ben ik blij dat iedereen het lekker vond!

Broer, heel veel geluk in je nieuwe levensjaar en ik hoop dat ik nog veel taarten voor je mag maken!

Heel veel liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *