salade met kip en geitenkaas op bordEen heerlijke groene salade met kip en geitenkaas. ’s Zomers eet ik graag sla omdat het lekker fris is op een warme dag en niet te zwaar op de maag ligt. Door verschillende slasoorten te gebruiken kun je eindeloos variëren in de samenstelling van de basis van de salade. Aangevuld met verse groenten en eventueel fruit en noten is een maaltijdsalade snel gemaakt.

Persoonlijk ben ik een voorstander van maaltijdsalades, hoewel ik ook van mening ben dat het een goede, volledige en vullende maaltijd moet zijn. Omdat sla weinig vullend is heb ik gebakken kip en geitenkaas toegevoegd, geïnspireerd door een salade die ik afgelopen juni in Douai gegeten heb.

Eigenlijk gebruik ik altijd ruwweg dezelfde basis voor een groene salade: verschillende soorten sla, komkommer, tomaat, rode ui of lente ui en paprika. Ik kies veelal voor de gele paprika omdat deze wat zoeter is dan zijn rode en groene soortgenoten en ik vind dat hij het perfect doet in een salade door de kleur die hij hieraan geeft. Soms gebruik ik cherry tomaatjes, een andere keer lekker rijpe trostomaten, het is maar net wat ik kan vinden op de markt of in de supermarkt.

Dressing is belangrijk in een salade, en ik maak eigenlijk altijd mijn eigen dressing. Dat betekent niet dat je geen kant-en-klare dressing kan gebruiken als je er een hebt die je lekker vindt! Er bestaan ook dressings in zakjes op poederbasis die je kunt aanmaken met olie en water of wat mayonaise en yoghurt. Zelf opteer ik meestal voor een dressing van mayonaise en yoghurt en enkele kruiden en specerijen.

salade met kip en geitenkaas ingrediëntenSalade met kip en geitenkaas

Voldoende voor 3 personen.

  • 350 gram gemengde salade (ijsbergsla, rucola, veldsla, lollo rosso, etc.)
  • 1 paprika
  • 2 kleine rode uien
  • 1 komkommer
  • 70 gram maïskorrels (blikje)
  • 5 trostomaten
  • 185 gram geitenkaas (rol)
  • 300 gram kipdijfilet

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel kerrie
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper

salade met kip en geitenkaas ingrediënten gesnedenVerhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de kip aan beide zijden bruin. Kruid met wat peper en zout en eventueel een klein beetje kerrie. Haal uit de pan en laat rusten op een bord.

Doe de sla in een ruime kom. Schil de komkommer en snijd in de lengte in vieren. Snijd in kleine blokjes. Voeg bij de sla. Snijd de paprika in kleine blokjes en pel en snipper de ui. Voeg beide toe aan de sla.

Doe de mais in een zeef of vergiet en spoel af. Laat goed uitlekken. Voeg toe aan de sla. Meng het geheel goed door elkaar met een slacouvert of een vork en een lepel.

Maak de dressing door de ingrediënten door elkaar de roeren.

Snijd de geitenkaas in dunne plakken. Snijd de kip in repen. Snijd de tomaten elk in 8 parten.

Verdeel de salade over drie borden en druppel de dressing erover. Verdeel de kip, geitenkaas en tomaat erover en serveer.

 

salade met kip en geitenkaas geserveerdHet fijne aan salades is dat je ze zo uitgebreid of simpel kunt maken als je zelf wilt. Vegetarisch of zelfs veganistisch is ook helemaal geen moeite. Maak hiervoor een dressing op basis van olie en laat de kip en kaas achterwege. Dan hoef je ook geen pan te gebruiken en heb je weinig afwas. 😉

De keuze om de komkommer te schillen is een persoonlijke, maar is niet nodig als je biologische komkommer gebruikt. De tomaten meng ik niet door de salade omdat ze dan kapot gaan en ik dat zonde vind van een mooi product. Natuurlijk kun je de dressing al door de salade mengen in de kom, iets wat ik ook regelmatig doe. Het is maar net waar je zin in hebt.

Wat zijn jouw favoriete ingrediënten in een zomerse salade?

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *