cream cheese cake bovenaanzichtSommige smaken blijven in je herinnering hangen. Omdat het de eerste keer was dat je het proefde, omdat het een bijzondere gelegenheid was, of gewoon simpelweg omdat het zo lekker was. Smaken kunnen je herinneringen terug laten komen, net zoals geuren dat kunnen doen. Zelf heb ik het met recepten. Soms maak ik iets en dan flitst er iets door mijn hoofd, losgemaakt door een handeling waar het recept om vraagt.

Het werkt ook andersom. Soms moet je denken aan een situatie, en dan komt een bepaalde maaltijd in je gedachten naar boven. Dit had ik laatst. Ik moest denken aan een cake die ik ooit gemaakt had voor een bepaalde viering, en bedacht me dat ik die graag nog een keer zou willen maken. Het was even zoeken, maar ik heb het recept weer kunnen vinden! Meteen heb ik de cake weer gemaakt en het was weer een succes. 🙂 Het is altijd fijn als recepten goed lukken, helemaal als ze zo goed zijn als je je herinnert.

cream cheese cake geserveerdIn deze cake gaat 200 gram cream cheese, en dat maakt de cake heel zacht. Dit recept geeft genoeg beslag voor 2 cakes, dus denk daaraan als je deze cake gaat maken. Zelf heb ik het hele recept gemaakt en het beslag verdeeld over een gewone cakevorm en een tulbandvorm. Maar je kunt natuurlijk ook het recept halveren en dan 1 cake bakken.

Over de cake die ik in de gewone cakevorm heb gebakken, heb ik wat fijne suiker gestrooid en meegebakken. Dit zorgt voor een knapperige bovenkant, en dat is nét even wat extra’s bij deze cake. De tulbandcake heb ik geserveerd met blauwe bessen en poedersuiker. Dat was erg lekker. Maar ik kan me voorstellen dat aardbeien of bramen ook een goede match kan zijn. Vooral met het fruit dat nu in het seizoen is.

cream cheese cake ingrediëntenCream cheese cake

Voor 2 cakes.

  • 420 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 225 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram cream cheese, op kamertemperatuur
  • 600 gram suiker
  • 6 eieren
  • 1  theelepel vanille extract

Verwarm de oven voor tot 160°C. Vet twee cakevormen in met boter en bestuif met bloem. Klop het overtollige eruit.

Meng de bloem met het bakpoeder en zout met een garde door elkaar.

Meng in een andere kom de boter en de cream cheese met een mixer tot een licht en luchtig geheel. Voeg de suiker toe en mix 2 minuten.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Meng de vanille extract erdoor.

Voeg het bloemmengsel in 3 delen toe, mix tussendoor goed. Roer met een houten lepel op het laatst het mengsel door, om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is. Doe het beslag over in de vormen en bak ongeveer 1 uur en 15 minuten. De cakes zijn gaar als een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt.

Laat 20 minuten afkoelen in de vormen en stort de cakes dan op een rooster om helemaal af te koelen.

Serveer met vers fruit en poedersuiker.

 

cream cheese cake vooraanzicht600 gram suiker lijkt enorm veel, maar het gaat hier om 2 cakes. En als je het een beetje goed verdeeld kun je er ook wel 3 uithalen… Vooral bakken! En dan in plakjes invriezen. Zo heb je altijd een stukje cake bij de hand wanneer je er zin in hebt. Of wanneer je moeder op visite komt. Of je een kinderfeestje hebt en er cake versierd moet worden 😉

Al met al is deze cake niet super zoet, wat de smaak van het verse fruit tot zijn recht laat komen. Het mixen van het beslag is wel even een werkje, maar het is het absoluut waard.

Laat je me weten hoe je cake is geworden?

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *