risotto camembertDe laatste dagen zijn niet echt geweldig. De lente laat op zich wachten, en de winter is er nauwelijks geweest. Met een pak sneeuw van een meter kan ik me prima vermaken, maar dit tussen-in-gedoe en half-en-half enzo, nee, niet mijn ding. Ik merk dat ik met dergelijke dagen makkelijk teruggrijp op comfort food. Liefst warm, vullend en te eten vanuit een kom in plaats van een bord.

Deze risotto geeft mij op meerdere manieren troost wanneer het buiten koud en nat en winderig is. Niet alleen met het eten ervan geniet ik ontzettend, maar ook bij het maken ervan. Risotto heeft aandacht nodig, net als ikzelf. Win-win.

De basis van risotto is simpel als je de basics weet. De korrels van de risottorijst zijn rijk aan zetmeel, wat lijkt op lijm. Dit moet uit de korrels komen om de risotto romig te maken, en dat doe je door veel te roeren. Daarnaast neemt de rijst de bouillon op, en wordt op die manier gaar. Simpeler dan dit kan ik het niet maken.

De risottorijst bak je even aan in een basis van fijngesneden ui, blus je af met een slok wijn (maar dat hoeft niet eens, ik gebruik het de helft van de tijd ook niet eens), en kook je dan al roerende gaar in bouillon. Dit wordt er (officieel) lepel voor lepel bij gedaan, zodat alles goed wordt opgenomen. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet een stukje zou afsteken. Shortcut dus. Dan wordt de risotto nog gevuld met vlees en/of groenten, en vaak afgemaakt met Parmezaanse kaas. Omdat het over comfort food gaat heb ik camembert gebruikt, een zachte Franse kaas. Hoe ouder, hoe geuriger, hoe beter. Vind ik althans. Sommige mensen houden niet van de overheersende smaak, dus kies dan een wat jonger exemplaar uit, eentje die niet al te sterk ruikt zeg maar. ­čśë

Hier mijn favoriete risotto!

risotto met camembertRisotto met camembert

Genoeg voor 5-6 personen.

  • 2 sjalotjes
  • 150 ml witte wijn
  • 250 gram champignons
  • 1 bosje lente ui
  • 1 camembert
  • 450 gram risottorijst
  • 1 blokje groentebouillon
  • 800 ml heet water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter

Pel en snipper de sjalotjes, of snijd zeer fijn. Fruit deze aan in de olie en boter op laag vuur. Het sleutelwoord hier is langzaam. Voeg eventueel een theelepel fijngehakte knoflook toe.

Voeg, wanneer de sjalot geurig is, de risotto toe en bak aan tot de korrels niet meer spierwit zijn. Roer goed. Blus af met de wijn. Let op: dit stoomt en kan wat spetteren. Roer goed door.

Voeg het bouillonblokje en de helft van het water toe. Roer goed, vooral ook over de bodem en breng aan de kook. Zet de pan op een kleinere pit, of draai het vuur lager, wanneer de risotto begint te koken. Roer nog een keer door en doe het deksel op de pan. De komende 10 minuten hoef je niets te doen.

Snijd de champignons in kwarten en de lente ui in schuine stukjes van 1 cm. Verwarm een koekenpan zonder olie of boter op hoog vuur en laat heet worden. Doe de champignons hierin en overgiet met ongeveer 3 eetlepels olijfolie. Schud of roer om. Bak bruin. Houd goed in de gaten, want dit gaat heel snel van lekkere paddestoelen tot zwart en niet te eten.

Snijd de camembert in stukken. Denk erom dat de kaas wel wegsmelt, maar de korst niet. Dus snijd die vooral wat kleiner.

risotto camembertKijk ondertussen even bij de risotto: staat deze nog onder water of niet meer? Voeg dan nog een beetje water toe en roer door. Nu is het een kwestie van geduld. Zolang de risotto nog niet gaar is zal deze water op blijven nemen. Dus roer goed en als je denkt dat er niets meer verandert moet je helaas nog een minuut of 10 geduld hebben.

Roer eerst de lente ui erdoor. Voeg dan ook de gebakken champignons toe. Roer op het laatst de camembert erdoor. Deze moet goed kunnen smelten, dus vandaar die 10 minuten. Roer alles goed door elkaar en voeg grofgemalen peper naar smaak toe.

Serveer in een kom met wat rucola. Eet smakelijk.

 

risotto camembertMij kun je geen groter plezier doen dan hiervan een kom voor mijn neus zetten. Wanneer ik heb besloten dat ik het ga maken heb ik er de hele dag al zin in. Heerlijk gewoon. Het verwarmt door en door en is romig en zacht. De rucola is een pittige soort sla die een mooie tegenhanger vormt voor de romigheid van de kaas.

In plaats van de sjalotjes kun je ook een grote of 2 kleine uien gebruiken hoor. Werkt net zo goed. Het is meer dat van oudsher en officieel enzo (wie bepaalt dat eigenlijk?) sjalotjes worden gebruikt. Zelf heb ik risotto ook wel met gewone ui als basis gemaakt, en dat was net zo lekker! De wijn kun je achterwege laten wanneer je dat niet in huis hebt of zelf niet drinkt. Een hele fles voor dat halve kopje kopen is natuurlijk ook wat zonde. Je kunt deze risotto ook niet vegetarisch maken natuurlijk! Bak dan wat gesneden kipfilet mee met de ui en gebruik kippenbouillon bijvoorbeeld. Je kunt ook meer groenten toevoegen als je dat wilt. Of makkelijker maken door voorgesneden groenten te gebruiken. Als je geen liefhebber bent van kaas kun je dit ook zonder de camembert maken. Voeg dan wel wat meer groenten toe en roer er op het laatst een goede klont boter door.

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *