chocolade cadeauAfgelopen week was mijn vader jarig. En we hadden het laatst over chocolade. Wat is nou goede chocolade en hoe maak je dat zelf en dergelijke. Nu ben ik voorstander van alles wat met chocolade te maken heeft, maar zelf maken ga ik niet aan beginnen. Daarvoor zijn er teveel soorten lekkere en goede chocolade. Ik wil nog wel eens chocolade smelten en er iets anders van maken. Pindarotsjes bijvoorbeeld. Die zijn veel lekkerder wanneer je ze zelf maakt dan wanneer je ze in de winkel koopt. Gewoon om het simpele feit dat je goede chocolade kunt kopen en daarmee de rotsjes maakt.

Terug naar de verjaardag van mijn vader. Gezien hij de laatste tijd een aantal keer over chocolade sprak, besloot ik om hem een enorm blok chocolade cadeau te doen. Maar kant en klaar kopen is niet aan mij besteed, ik wilde er wel wat mee doen. Dus ik heb 4 (!) soorten chocolade gekocht, en daar iets mee bedacht waarmee ik mijn vader een plezier kon doen.

Met witte en melkchocolade, en 2 soorten pure chocolade (54% en 70%) heb ik een blok chocolade gemaakt. Het is wel iets geworden waarmee ik mijn vader een plezier zou doen dacht ik. 🙂

De meest pure chocolade heb ik niet gesmolten, de andere wel. Deze heb ik over elkaar heen gegoten, met de pure chocolade in stukjes erdoor. Toen wat door elkaar geroerd, waardoor er een gemarmerd effect ontstond, wat erg mooi is geworden. Het kan wel lekker zijn, maar het oog wil ook wat natuurlijk 😉

chocolade cadeau ingrediëntenChocolade als cadeau

Voor een blok van 20x30x2,5 cm, oftewel 700 gram.

  • 200 gram witte chocolade
  • 200 gram melkchocolade
  • 200 gram pure chocolade van 54%
  • 25 gram boter
  • 100 gram pure chocolade van 70%

Als je geen pastilles kunt vinden, geen probleem: koop repen en breek deze in stukjes.

Vul een pan met een bodempje water. Zet een kom op de pan die erop staat, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Breng het water aan de kook en draai het vuur zacht. Doe de pure chocolade erin met 25 gram boter en laat langzaam smelten.

Vet ondertussen een schaal in van ongeveer 20×30 cm met boter. Bekleed met bakpapier en vet dit ook in.

chocolade cadeau stage 1Roer de chocolade door tot het helemaal is gesmolten. Het hoeft niet heel vloeibaar te zijn, als het maar gesmolten is. Doe een ovenhandschoen aan en haal de kom van de pan af. Denk erom dat er stoom loskomt en dat je je daaraan kunt branden. Zet de kom op een theedoek en zorg dat er geen water meer aan de buitenkant van de kom zit. Schenk de chocolade in de ovenschaal en strijk grofweg glad. Verdeel 1/3 van de extra pure chocolade erover.

Spoel de kom om met heet water en droog goed af. Zet weer op de pan en smelt hierin de melkchocolade. Hier hoeft geen boter bij. Wanneer alles net gesmolten is, herhaal de procedure en schenk over de pure chocolade heen. Zorg dat er geen water van de buitenkant van de kom in de chocolade druppelt. Strooi hier weer 1/3 van de extra pure chocolade over.

Spoel de kom goed af, droog af en zet op de pan. Smelt de witte chocolade. Giet over de andere chocolade heen, verdeel de laatste extra pure chocolade erover.chocolade cadeau stage 3

Trek lijnen met een vork in de chocolade. Zorg dat je met de vork de bodem goed raakt, om zo alle chocolade met elkaar te laten mengen. Meng niet teveel, want dan is het marmer effect weg. Je kunt voorzichtig de chocolade wat omscheppen, om de pure laag naar boven te halen en de witte naar beneden te bewegen. Maar doe dit niet teveel!

Wanneer het naar je zin is kun je de chocolade laten afkoelen. Gewoon op kamertemperatuur en niet in de koelkast. Laat een nacht staan voor je het inpakt als cadeautje. Of zelf aanbreekt.

 

chocolade cadeau klaarWerken met chocolade is ontzettend leuk! Het au bain-marie (kom op een pan met een l
aagje water) smelten is wat lastig gezien de stoom, maar chocolade verbrand als het gewoon in een pan wordt verwarmt. Dus moet het smelten van de stoom. Maar dat maakt het ook wel weer leuk vind ik. Je smelt chocolade, maakt er wat anders van en laat het hard worden. Leuker kan het niet! Makkelijker ook niet trouwens.

Het mooiste is dat je iets cadeau geeft dat je zelf hebt gecreëerd. Want men kan dat niet in de winkel kopen, dus is het heel bijzonder. Daar komt bij dat je de moeite hebt genomen om het te maken, en ik vind dat dat altijd een extra dimensie geeft aan een cadeau.

Hoe mijn vader het vond? Super! En het was ook erg lekker. 🙂

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *