pasta met spinaziesausPowerfood. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Ik heb het niet over goji bessen of chia seed. Ouderwetse spinazie is ook powerfood. Vandaag: pasta met spinazie.

Spinazie kun je op meerdere manier klaarmaken. Zelf gebruik ik het graag in smoothies voor een kickstart van mijn dag. En hoewel ouderwets klaargemaakte spinazie, lees: met aardappels, een gehaktbal en een gekookt ei, ook erg lekker is, laat ik dat aan mijn moeder over. 😉 Mijn persoonlijke favoriet is pasta met spinazie, met pesto en ui. Maar ik houd niet van moeilijk, vooral van makkelijk. Dat betekent spinazie uit de vriezer, en pesto uit een potje. Geen gedoe, vooral simpel.

De meeste pastasauzen zijn op basis van tomaat. En hoewel ik erg van tomaten houd, zijn ze niet aan mij besteed in soep of sauzen. Daarom maak ik graag pasta met spinazie.

pasta met spinaziesaus ingrediëntenSpinaziesaus voor pasta

Genoeg voor 4 personen.

  • 450 gram spinazie uit de diepvries
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 125 gram groene pesto
  • 1 bosje lente ui
  • 200 gram crème fraîche
  • 400 gram pasta naar keuze
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en grof gemalen peper
  • 1 eetlepel Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • 200 gram gerookte zalm, in plakken

Zet een pan water op voor de pasta en breng aan de kook. Voeg de pasta toe wanneer het water kookt, en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de olie in een grote koekenpan of braadpan. Snijd de ui zoals je wilt. Alles werkt hier: halve ringen, grove stukken, fijngesneden. Fruit de ui in de olie op halfhoog vuur. Voeg de knoflook en de kruiden na een minuut of 4 toe en fruit even mee.

Voeg de spinazie toe, draai het vuur laag en doe het deksel op de pan. De spinazie moet ontdooien en doorwarmen, dit duurt ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de pan en de hittebron. Roer af en toe.

Snijd ondertussen de lente ui in schuine ringen. Voeg toe aan de spinazie en roer door.

Voeg de pesto toe, roer door en verwarm het geheel goed.

Voeg de crème fraîche toe en roer goed door. Verwarm goed. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af en roer door de saus. Snijd de gerookte zalm in reepjes en strooi eroverheen. Eet smakelijk!

 

pasta met spinaziesaus in bordHier zijn veel variaties mogelijk. Met een vriendin, die vegetarisch eet, heb ik dit weleens gemaakt met tomaten erdoor. Champignons doen het hier ook goed! Ui fruiten, champignons erbij, meebakken en dan de spinazie toevoegen. Vlees toevoegen kan ook trouwens. Hetzelfde verhaal als met de champignons: lekker meebakken. Stukken zalmfilet erdoor is ook lekker, maar voeg die toe wanneer de saus klaar is, en warm dan nog even 10 langer door dan in het recept vermeld staat.

Snippers gerookte zalm vind ik het lekkerst, maar smaak is persoonlijk! Dus probeer vooral uit. Voeg paprika of prei toe, blus af met een scheut citroensap of rasp er kaas overheen. Mogelijkheden te over! Vind je favoriet en maak die een keer vaker. Powerfood dus.

Liefs, Sifra

 

 

7 thoughts on “Pasta met spinazie

  1. Mmm…klinkt goed, maar lust geen vis. Met champignons klinkt ook heerlijk. Wat voor vlees adviseer je erbij? Dacht zelf aan kipfilet.

    1. Kipfilet is ook een heel goede optie inderdaad! Je kunt het in stukjes erdoor doen, even meebakken met de ui. Maar erbij is ook lekker natuurlijk ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *