MM - linzen met groenten gehakt geserveerdAfgelopen weekend is de zomertijd weer ingegaan. Dat betekent langer licht! Ik ben echt een zomermens, dus ik word hier helemaal blij van. Lange zomeravonden met vrienden en familie, goede gesprekken onder een glas wijn. Ik kijk er al helemaal naar uit. Koken wordt barbecueën, binnen tv kijken wordt buiten lezen en van de zon genieten. Natuurlijk is elke dag eten bereiden op de barbecue niet te doen, dus staan we af en toe ook in de keuken. Maar om optimaal van de avond en het lekkere weer te genieten wil ik die tijd zo kort mogelijk houden.

Vandaag weer een recept in de Makkelijke Maandag Maaltijd-serie! Om de afwisseling erin te houden heb ik voor linzen gekozen. Deze moeten ongeveer 25 minuten koken, dus in die tijd kun je mooi de rest van het gerecht klaarmaken. Maar het is en blijft een makkelijke maaltijd, dus we gaan niet te moeilijk doen. Linzen koken, gehakt bakken en groenten erdoor, meer is het eigenlijk niet.

Linzen doen qua structuur aan bonen denken, dus ik vind dat de vulling dan goed op smaak moet zijn om het gerecht tot zijn recht te laten komen. Daarom heb ik gekozen voor varkensgehakt, omdat dit wat vetter is en dus meer smaak heeft. Het voordeel is ook dat je geen olie of boter hoeft te gebruiken bij de bereiding. Ik heb 2 varkensbraadworstjes opengesneden en het vel weggegooid. De vulling, het gehakt, heb ik gebruikt als basis. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gehakt kopen. De groenten zijn een voorgesneden melange die ik hebt gekocht bij de supermarkt.

MM - linzen met groenten gehakt ingrediëntenMakkelijke Maandag – Linzen met groenten en gehakt

Genoeg voor 3 personen.

  • 200 gram groene linzen
  • 200 gram varkensgehakt
  • 450 gram gemengde voorgesneden groenten
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • peper en zout
  • scheutje heet water, indien nodig

Doe de linzen in een zeef en spoel goed af. Doe met veel water in een pan en breng aan de kook. Kook zachtjes 20 tot 25 minuten tot ze gaar zijn. Gebruik geen zout! (Dan koken de linzen kapot en heb je pap.)

Verwarm een pan zonder olie of boter en bak hierin het gehakt rul en bruin. Voeg de knoflook en de kruiden toe, bak even mee. Voeg de groenten toe en bak even mee. Voeg royaal peper en zout toe.

Doe het deksel op de pan en zet het vuur zacht. Laat stoven tot de linzen klaar zijn.

Wanneer het mengsel te droog is en aanbakt, voeg dan een scheutje heet water toe. Roer door en doe het deksel weer op de pan.

Wanneer de linzen klaar zijn, giet ze af en voeg toe aan het groentemengsel. Schep door elkaar en serveer.

 

MM - linzen met groenten gehakt in bordWat denk je ervan? Makkelijker kan eigenlijk niet! Het is belangrijk dat je GEEN zout gebruikt bij het koken van de linzen, gezien ze dan kapot koken. Daarom is het prettig om wat zout toe te voegen aan het gehakt-groente mengsel, anders wordt het geheel zo flauw vind ik. Maar als je zoutloos eet: geen probleem! Eet je vegetarisch? Laat dan het vlees weg en bak de groenten even aan in een eetlepel olie. Volg voor de rest gewoon het recept.

Omdat courgette en wortel vrij harde groenten zijn en wat tijd nodig hebben om te garen, doen ze het perfect bij linzen omdat die toch een half uurtje nemen om te koken. Wanneer je “zachte” groenten gebruikt kun je dit scheutje water ook weglaten. In plaats van een scheut water kun je natuurlijk ook een scheut wijn gebruiken die je over hebt van het weekend 😉 Je moet het leven tenslotte zelf leuk (en smakelijk!) maken.

Linzen doen mij altijd aan Frankrijk denken, maar waarom dat is weet ik eigenlijk niet. Dit verklaart waarom ik de Provençaalse kruiden heb gebruikt, en de Franse gemengde groenten heb gekozen in de supermarkt. Als je andere kruiden wilt gebruiken kan dat ook, peterselie kan hier heel goed bij bijvoorbeeld. Kies vooral de gemengde groenten die jij zelf lekker vind, je hoeft je natuurlijk nooit helemaal aan het recept te houden. 😉

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *