griekse yoghurt cheesecakeDoor de jaren heen heb ik deze cheesecake regelmatig gemaakt. Voor bezoek, het vrijgezellen feest van mijn nichtje, voor verjaardagen, en recenter: voor Pasen. Toen ik nog thuis woonde maakten mijn zusje en ik nog wel eens een paasontbijt klaar, compleet met vers geplukte narcissen en krokussen. Maar dat is een herinnering die al jaren oud is. Tegenwoordig gourmetten we bij mij thuis, en serveer ik deze cheesecake bij de koffie. Tradities zijn dingen die je doet en herhaalt. Deze cheesecake is een geweldig onderdeel van een traditie.

Cheesecake is al tijden onderwerp van discussie. In de basis zijn er 2 kampen: de ene zegt dat alleen een ongebakken cheesecake de echte versie is, de andere zegt dat het niet uitmaakt. Op zich hoort een echte, zoals hij voor het eerst gemaakt werd, cheesecake ook niet gebakken te worden. Maar er is wat te zeggen voor het gebruik van eieren in een cheesecake, en dus ook deze te bakken. Fluweelzacht kan de cake dan zijn. Zelf trek ik de grens bij een waterbad. Bakken wil ik nog wel eens doen, maar dat gedoe met water vind ik te lastig. In de oven krijgen is nog wel te doen, maar eruit? Hou maar op.

Het makkelijkste is natuurlijk een cheesecake maken die gekoeld wordt. Je flanst hem in elkaar, zet hem in de koelkast en klaar ben je. Geen gedoe met het in de gaten houden van de oven, dus meer tijd voor genieten van de zon. 😉

Deze cheesecake hoeft niet gebakken te worden. In 10 minuten heb je hem in elkaar gebouwd en klaar is hij! Na een paar uurtjes in de koelkast dan…

griekse yoghurt cheesecake - ingrediëntenGriekse yoghurt cheesecake

Voor een cake van 24cm ∅

 • 1 pak (260 gram) kandijkoeken
 • 100 gram ongezouten boter
 • 4 blaadjes gelatine
 • 60-75 ml citroensap (van ongeveer 1 1/2 citroen)
 • 6 eetlepels suiker
 • 250 ml slagroom
 • 375 gram Griekse yoghurt

Bekleed de bodem van een springvorm van 24cm ∅ met bakpapier. Laat de boter smelten en afkoelen.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Een plastic zak en deegroller werkt ook ;). Doe de kruimels in een kom en giet de afgekoelde boter erbij. Roer door elkaar en stort in de vorm. Druk goed aan tot een stevige bodem en zet in de koelkast.

Week de gelatine blaadjes in koud water. Pers de citroenen uit en doe het sap in een steelpan. Voeg hier 1 eetlepel suiker bij en laat zachtjes opwarmen. Knijp de gelatine uit en voeg erbij. Laat al roerende oplossen in het citroensap. Zet het vuur uit en laat het citroensap afkoelen.

Klop de slagroom met de resterende 5 eetlepels suiker mooi stevig. Zet aan de kant.

Roer de Griekse yoghurt los met een lepel, voeg bij het afgekoelde citroensap en roer erdoor met een garde. Voeg het geheel bij de slagroom en spatel door elkaar.

Stort dit op de bodem in de vorm, en strijk glad. Laat de vorm een paar keer op het aanrecht vallen zodat de ergste luchtbellen verdwijnen.

Zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven, maar het liefst een hele nacht.

 

griekse yoghurt cheesecake - aangesnedenIk heb het recept ooit ergens gelezen en bewaard. Na een tijdje kwam ik het weer eens tegen en heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het gemaakt. Men, wat was dat lekker! Wel wat zoet en rubberachtig van structuur, maar dat heb ik aangepast. Ondertussen gaat er, vergeleken met het originele recept, de helft minder suiker in, een derde minder gelatine, en iets meer citroensap. Het resultaat is een prachtig lichte, frisse en overheerlijke cheesecake!

Omdat er geen roomkaas gebruikt wordt voor de vulling, wat ik vaak nogal zwaar vind, maar Griekse yoghurt, is de cheesecake heerlijk licht van smaak en structuur. De citroen geeft een frisse smaak, wat deze cheesecake perfect maakt voor de zomer.

Liefs, Sifra

 

 

2 thoughts on “Griekse yoghurt cheesecake

  1. Hallo Hilde, dankjewel voor je reactie. Ik ben blij dat je het lekker vindt! En dit is inderdaad de aangepaste versie, zoals ik hem heb aangepast door de jaren heen naar mijn eigen smaak. Fijne dag!

   Liefs, Sifra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *