kip in wijn-mosterd marinade in schaalVerandering van spijs doet eten. Dit spreekwoord betekent dat afwisseling de eetlust bevorderd. Het is wel logisch natuurlijk, want elke dag hetzelfde eten is ook niet leuk. Daarnaast is afwisseling in je eten heel belangrijk om zoveel mogelijk verschillende bouwstoffen als vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Het moge duidelijk zijn dat ik graag experimenteer in de keuken en onlangs heb ik een heerlijke kip in wijn-mosterd marinade gemaakt. Dat is een keer wat anders dan kipfilet in blokjes door de nasi. 😉

Kip is ontzettend veelzijdig. Je kunt er echt heel veel mee doen. Hoewel voor kipfilet veel te zeggen valt (het heeft geen botten, dus is makkelijk te verwerken) is het bereiden hiervan vrij lastig. Kipfilet wordt namelijk snel droog. Vlees van de kip aan bot, dus kippenbouten, -vleugels en -dijen, is veel sappiger na bereiding. Daarom kies ik wanneer het maar even kan voor kippenvlees met bot.

Deze marinade met wijn en mosterd geeft de kip een heerlijk frisse en licht pittige smaak die je met het gewoon kruiden van de kip moeilijk kunt bereiken. 2 uurtjes, of liever: een nacht, in de marinade en de kip is klaar voor de koekenpan of barbecue. Het voordeel van een marinade is dat je er een overheerlijke saus van kunt maken indien je daar zin in hebt. Veel meer dan aan de kook brengen en dikker laten worden is het niet. Natuurlijk kun je er nog een lepel crème fraîche of zure room doorroeren voor een zijdezachte smaak, maar dat is een persoonlijke keuze.

kip in wijn-mosterd marinade ingrediëntenKip in wijn-mosterd marinade

Voor een kilo kip.

  • 1 kilo kip, in poten en drumsticks
  • 125 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel grof gemalen peper
  • 1 eetlepel gedroogde dragon
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden

Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een ruime kom. Voeg de kip toe en schep om zodat alle kipdelen bedekt zijn met marinade. Dek af met plastic folie en zet minimaal 2 uur, maar het liefst een nacht, in de koelkast.

Bereiding in de pan: verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de kip hierin rondom bruin en gaar.

kip in wijn-mosterd marinade marinadeDoe de kip over in een schaal of bord en dek af met aluminium folie. Schenk de marinade in de pan en breng aan de kook op hoog vuur. Roer tijdens het inkoken van de  marinade tot een saus regelmatig met een houten lepel over de bodem, om alle aanbaksels los te maken. Deze geven extra smaak aan de saus. Wanneer de saus ongeveer gehalveerd is in volume en wat dikker is geworden, na ongeveer 10 minuten, is deze klaar. Serveer bij of over de kip.

Bereiding op de barbecue: rooster de kipdelen op de barbecue en keer regelmatig. Wanneer je het vlees inprikt en de sappen die eruit komen helder zijn, is de kip gaar.

 

kip in wijn-mosterd marinade in marinadeServeer de kip met een simpele rijst met wat kruiden of een frisse groene salade. Je kunt het vlees ook van de botten halen en gebruiken als vulling voor een (pasta)salade of om vers afgebakken brood mee te beleggen. Maar gewoon eten met patat en appelmoes is natuurlijk ook een optie. Zoals je ziet zijn er mogelijkheden genoeg.

Drink de wijn erbij die je hebt gebruikt voor de marinade – succes verzekerd!

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *