Er zijn een aantal zekerheden in het leven, en 1 van die zekerheden is vanille ijs. Het is overal te koop, het is de meest verkochte smaak, en als je niet weet welke van de 48 smaken je moet kiezen in de ijssalon, kun je altijd terugvallen op vanille. Dus waarom zou je het dan zelf maken? Zodat je dan weet hoe vanille ijs écht hoort te smaken. En daarbij is zelf ijs maken leuk om te doen en lekkerder om te eten dan kant-en-klaar.

vanille ijs geserveerd

Er kan heel veel verschil zitten in vanille ijs. Wanneer ik een ijsje koop proef ik ook vaak de vanille, om te weten hoe hij smaakt bij die specifieke ijssalon. Als je dat doet kom je er snel achter welke ijssalons hun eigen ijs maken en welke het inkopen bij een groothandel. De smaak is gewoon ánders.

Meer dan 5 ingrediënten mag vanille ijs niet bevatten: room, melk, eieren, vanille en suiker. In het ijs dat je in de winkel koopt zitten meer dan deze 5 ingrediënten. Conserveermiddelen, E-nummers, noem maar op. Dit is om het ijs langer houdbaar te maken, kristalvorming te voorkomen en het zacht genoeg te houden zodat het direct vanuit de vriezer schepbaar is. Het voordeel van zelf ijs maken is dat je weet wat je eet en je geen dingen binnen krijgt waarvan je eigenlijk niet weet wat het nou eigenlijk is. Daarbij kun je zelf bepalen hoe zoet je het ijs maakt, want in kant-en-klaar ijs zit heel veel suiker. Suiker is namelijk goedkoper dan vanille, en om minder vanille te hoeven gebruiken wordt er meer suiker in het ijs verwerkt.

Redenen te over dus om zelf eens een keer je eigen ijs te maken! Het is wat meer werk, maar je proeft het verschil!

vanille ijs ingrediëntenVanille ijs

Voor ongeveer 700 ml ijs.

  • 450 ml slagroom
  • 200 ml volle melk
  • 1 vanille peul
  • 100 gram suiker
  • 4 eidooiers

Snijd de vanille peul overlangs doormidden en schraap de zaadjes er met de achterkant van je mes uit. Doe dit samen met de peul in een pannetje. Voeg de room en de melk toe. Verwarm al roerende op laag vuur tot tegen het kookpunt en zet het vuur dan uit. Laat 1 uur afkoelen.

Klop de eidooiers met de suiker tot een lichtgeel geheel dat als een lint van de garde loopt. Dit kan met de hand.

Haal de peul uit het roommengsel en gooi weg. Giet het mengsel langzaam bij het eimengsel en roer constant met een garde. Doe het geheel over in het pannetje en verwarm op laag vuur.

vanille ijs custardVerwarm de custard op laag vuur onder constant roeren tot het mengsel dikker wordt. Het moet dik genoeg zijn om de bolle kant van een lepel te bedekken. Wanneer je er een vinger overheen haalt en de streep blijft zichtbaar, is het mengsel klaar.

Laat het mengsel volledig afkoelen, maar roer regelmatig om het vormen van een vel te voorkomen. Het duurt enkele uren voordat het mengsel volledig is afgekoeld. Indien gewenst kun je de custard een nacht in de koelkast zetten voordat je er ijs van maakt.

Ijs maken zonder ijsmachine: bekleed een cakevorm met plastic folie en giet de custard door een zeef hierin. Zet onafgedekt in de vriezer en roer elk uur door om kristalvorming te voorkomen. Doe het ijs, wanneer het de juiste consistentie heeft bereikt, over in een afsluitbare container.

Ijs maken met ijsmachine: giet de custard door een zeef in de ijsmachine en draai er ijs van. Doe over in een afsluitbare container.

Bewaar bovenin de vriezer.

 

vanille ijs in komDit ijs is heerlijk romig, smaakt naar echte vanille en is niet te zoet. De romigheid van het ijs is te danken aan het gebruik van eieren. Het voordeel is dat je het ijs niet een kwartier voor gebruik uit de vriezer hoeft te halen, zoals bij het chocolade ijs, waarbij geen eieren worden gebruikt. Het nadeel van het gebruik van eieren is dat je de basis voor het ijs moet verwarmen om besmetting met bepaalde bacteriën tegen te gaan.

Voor kerst heb ik dit ijs ook gemaakt, en geserveerd met karamelsaus en butterscotch saus. Het was een succes kan ik je vertellen!

Wat voor ijs vind jij lekker en zou je graag zelf eens willen maken?

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *