citroenlimonade in glasDe zomer is er! Jeej! Lange avonden, barbecues en warme dagen. Hoewel elk seizoen zijn charmes heeft, is de zomer toch wel mijn favoriet. Blote voeten in het gras, eindeloos lezen in de zon, barbecues met familie en vrienden en gesprekken tot diep in de nacht. En dan heb ik het nog niet eens over de verse producten als groente en fruit die veel meer smaak hebben.

Een typische zomersmaak is citroen. Fris en zuur, fantastisch dorstlessend. En de kleur! Een paar schijfjes in een karaf water, een takje munt erbij en het is meteen feest op tafel. Onlangs heb ik zelf limoncello (een citroenlikeur) gemaakt, en daarvoor had ik 10 citroenen nodig. Maar omdat ik voor de limoncello alleen de schil van de citroenen nodig had, had ik 10 geweldige citroenen zonder schil. Zonder schil zijn citroenen niet lang houdbaar, dus heb ik ze maar uitgeperst. Maar wat doe je met bijna een liter aan citroensap? Omdat ik het gewoon opdrinken niet een optie vond heb ik besloten er citroenlimonade van te maken.

Zelf limonade maken is vrij simpel: je hebt fruitsap en suiker nodig. Dit verwarm je samen op laag vuur tot de suiker helemaal opgelost is. Laat afkoelen en schenk in goed schoongemaakte glazen flessen. Het voordeel van zelf limonade maken is dat je zelf kunt bepalen hoe zoet je de siroop maakt. Daarnaast weet je de ingrediënten en gebruik je geen rare conserveermiddelen en/of E-nummers. En het is natuurlijk heerlijk om iets te drinken dat je zelf hebt gemaakt!

citroenlimonade ingrediëntenCitroenlimonade

Voor ongeveer 750 ml limonadesiroop.

  • sap van 10 grote citroenen (ongeveer 700 ml sap)
  • 400 gram suiker

Verwarm het sap in een steelpan met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Laat volledig afkoelen.

Maak ondertussen enkele glazen flessen schoon met heel heet water.

Schenk de limonade door een zeef in de schone flessen. Bewaar in de koelkast.

Serveren

Leng 1 deel siroop aan met 5 delen (koolzuurhoudend) water.

 

citroenlimonade in flesDit is de perfecte dorstlesser voor warme dagen. Niet te zoet, niet te zuur. Heerlijk met wat gekneusde blaadjes munt en bubbelwater. Maak een grote kan limonade en zet op tafel bij een barbecue. Het is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens leuk uit!

Voor een picknick kun je wat siroop in een goed afsluitbare beker of glazen potje doen, aanvullen met wat water en veel ijsblokjes. Dan heb je lekker gekoelde limonade tijdens je picknick.

Liefs, Sifra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *