kruidenboter op broodNiets is zo lekker als versgebakken (stok)brood met goede kruidenboter. Maar er zijn zoveel soorten, dat het kiezen van een kruidenboter weg erg moeilijk kan zijn. Daarom maak ik het vaak zelf. En dat kun jij ook. Het is namelijk niet erg ingewikkeld. Het is boter zacht roeren, kruiden fijnsnijden en door elkaar mengen. Makkelijker kan niet.

Zoek voor de kruidenboter een wat stevige smeerboter uit. Zelf ben ik fan van de Italiaanse vertegenwoordiger in het schap. 1 kuipje is precies voldoende, en de boter is wat harder dan andere smeerboters. Te zachte smeerboter is namelijk waterig, en zal snel ranzig worden wanneer je de kruidenboter hebt gemaakt.

 

kruidenboter ingrediëntenKruidenboter

Genoeg voor het besmeren van 2 gesneden stokbroden.

  • 250 gram smeerboter
  • verse peterselie, zo’n plantje
  • verse bieslook, ook als plantje
  • wat zout
  • grofgemalen peper

Doe de boter in een kom die ruimte genoeg overlaat om te kunnen mengen. Roer de boter zacht.

Pak de peterselie bij z’n kladden en snijd af. Leg op de snijplank en snijd de stelen eraf zodat je alleen de krulletjes en de zachte steeltjes overhoudt. Hak fijn.

Verdeel de bieslook in twee delen. Pak 1 helft vast, en snijd af. Leg op de snijplank. Vis de uitgedroogde sprietjes eruit. Hak fijn. (Oh ja, bieslook stamt af van de uienfamilie, dus je kunt een traantje wegpinken.)

Doe de kruiden bij de boter. Voeg wat zout (liefst grof, voor de structuur) en wat versgemalen peper toe. Roer alles door elkaar tot het heel goed gemengd is.

Proef. Is het naar smaak? Moet er wat meer zout of peper bij? Misschien wat meer bieslook? Pas aan naar smaak.

Doe over in een mooi kommetje en strijk glad. Ga met een keukenpapiertje langs de rand om overtollige boter weg te halen. Als je nog een verdwaald plukje peterselie kunt vinden, leg deze dan bovenop de kruidenboter. Serveer met vers afgebakken brood.

 

kruidenboter geserveerdZo, nu heb je een basis kruidenboter die VEEL lekkerder is dan welke kruidenboter uit de supermarkt ook. Het smaakt wel anders dan een kuipje uit de supermarkt, maar dit is nou echte kruidenboter.

Indien je je avontuurlijk voelt, kun je wat fijngesneden verse dille toevoegen. Of een ander kruid. Zorg wel dat je de ‘zachte’ kruiden gebruikt.Rozemarijn of tijm is wat harder en dat zul je proeven. Persoonlijk vind ik dat niet lekker. Je kunt ook een teentje knoflook zeer fijn snijden en toevoegen. Wees daar wel voorzichtig  mee, want knoflook gaat snel overheersen.

Probeer het eens zou ik zeggen. Het is wat meer werk, maar het is zó lekker! Het is altijd een hit op stokbrood bij een barbecue, of bij soep op een broodje met kaas.

Liefs, Sifra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *