Op de één of andere manier koop ik nooit kipschnitzels in de winkel. Nadat je schnitzels in Duitsland hebt gegeten zijn de varianten die je in de supermarkt kan kopen droog, taai en smakeloos. Daarom maak ik al jaren mijn eigen kipschnitzels. Het is iets meer werk dan uit een verpakking halen en in de pan mikken, maar het is het absoluut waard. En het is ook niet moeilijk trouwens.

Het fijne aan het zelf maken van je schnitzels is dat je dingen kunt aanpassen naar je eigen smaak. In dit recept heb ik Provençaalse kruiden door het paneermeel gedaan, voor een Mediterrane kipschnitzel, welke vooral koud ook erg lekker is! Wanneer ik kipfilets klaarmaak, maak ik er vaak wat extra, om de volgende dag met een salade te eten. Je kunt natuurlijk de kruiden weglaten, of wat meer peper toevoegen als je van wat pit in je eten houdt.

Een schnitzel is eigenlijk niets meer dan een dunne filet met een krokant laagje eromheen. En ik ga je vertellen hoe je dat krokante laagje maakt. De bloem is hierin heel belangrijk. Zonder bloem kan het ei zich niet hechten aan de gladde filet, en heeft de paneermeel dus ook niets om zich aan te hechten. Daarom wentel je de filet eerst door de bloem, dan door het ei en als laatst door de paneermeel. Klaar is je schnitzel! Nu alleen nog bakken.

Kipschnitzels

Voor 4 heerlijke schnitzels

  • 2 kipfilets
  • 1 ei
  • 4 eetlepels bloem
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • Peper en zout

Snijd de kipfilets overlangs doormidden. Leg de filets tussen 2 stukken plasticfolie en sla plat met een vleeshamer. Een koekenpan of deegroller werkt ook prima trouwens!

Zet 3 borden klaar: twee platte en een diepe. Doe de bloem op een plat bord, en breek het ei in het diepe bord. Kluts los met een garde of een vork. Meng de paneermeel met de kruiden en flink wat peper en zout op het laatste platte bord.

Haal de filets tussen de folie weg en wentel ze in de bloem. Schud het overtollige eraf. Haal ze door het eimengsel en laat het overtollige eraf lopen. Wentel de filets door het paneermeel met de kruiden en zorg dat alles goed bedekt is.

Verwarm een goede klont boter in een koekenpan en laat heet worden. Bak de filets enkele minuten tot ze goed bruin zijn. Keer ze om en zet het vuur laag. Misschien moet je nog wat boter toevoegen, want het paneermeel neemt veel boter op. Laat de schnitzels nog enkele minuten bakken, tot ook de onderkant lekker bruin is.

Haal uit de pan en serveer!

Natuurlijk kun je ook alleen peper en zout door het paneermeel mengen, wat een standaard schnitzel tot gevolg heeft. Je kunt ook andere kruiden toevoegen als je dat lekker vindt. Wat denk je van peterselie en kerrie bijvoorbeeld?

Bij het bakken is het van belang dat de boter heet is, zodat de schnitzel goed bakt. Anders krijg je een kleffe bende omdat de paneermeel veel boter opneemt. Vaak draaien en keren is niet nodig en zorgt er alleen maar voor dat de krokante laag loslaat van de filet.

Al met al valt het werk dat je van het maken van kipschnitzels hebt nogal mee, maar je houdt er wel een heerlijke maaltijd aan over! En je kunt nog wat frustratie kwijt in het platslaan van de kip 😉

Have fun en eet smakelijk!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *