In iedere familie heb je recepten die van generatie op generatie overgaan. Zo ook bij mij in de familie. Mijn moeder maakte vroeger karbonades zó lekker klaar, en mijn tante deed het op dezelfde manier. Zij vertelde mij dat mijn oma vroeger peper, zout, paprika en kerrie gebruikte om karbonades klaar te maken.

Zelf ben ik een fan van deze smaken en heb ik het door de jaren heen regelmatig klaargemaakt. Op een gegeven moment heb ik er mijn eigen draai aan gegeven door oregano toe te voegen. Het is nu een standaard recept in mijn keuken.

Voldoende voor 4

  • 4 karbonades
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerrie
  • 2 theelepels oregano
  • Peper en zout

Meng alle kruiden door elkaar en wrijf het vlees hiermee in. Je kunt het vlees ook kruiden wanneer je het bakt, wat net zo makkelijk is en geen vieze handen geeft. Doe dit wel nadat je de kruiden hebt afgemeten, zodat je weet hoeveel je wilt gebruiken.

Verwarm een flinke klont boter in een braadpan en laat heet worden. Leg de karbonades in de pan en bak bruin. Keer dan pas om.

Zet na enkele minuten het vuur laag en laat de karbonades nog zo’n 10 minuten bakken.

Voeg dan 200 ml net gekookt water toe en doe het deksel op de pan. Laat nog 5 minuten sudderen.

Serveer met gebakken aardappeltjes, friet of aardappelpuree.

Het mooie aan deze smakencombinatie is dat je het voor van alles kan gebruiken: varkenskarbonades dus, maar ook kipfilet bijvoorbeeld. Of rundvlees in blokjes gesneden als basis voor nasi. De oregano vervang ik soms door peterselie, Italiaanse of Provençaalse kruiden. Zo kun je een combinatie van kruiden en specerijen aanpassen naar je eigen smaak.

De karbonades serveer je makkelijk bij aardappelen, maar ook in repen gesneden op een salade, of zelfs als vulling voor een sandwich! Snijd dan wel even het bot eraf. 😉

Welk recept is in jouw familie een klassieker?

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *