Dulce de leche klinkt erg exotisch. En wat dóe je er eigenlijk mee? Vooral dat laatste weerhield me ervan om het te “maken”. Dat staat met opzet tussen aanhalingstekens, want meer dan een blikje in water zetten en aan de kook brengen is het niet. Het kan dan wel makkelijk te maken zijn, maar als je niet weet waarvoor je het gebruiken kunt, hoef je het ook niet te maken.

Al met al komt het erop neer dat ik weet hoe ik dulce de leche moet maken, maar geen idee had waarvoor ik het kon gebruiken. Door de jaren heen las ik er steeds vaker over en kwam ik meer en meer recepten tegen waarin dulce de leche werd gebruikt. Uiteindelijk heb ik de sprong gewaagd en heb ik het gemaakt om het later te gebruiken in een recept voor ijs.

Tegenwoordig gebruik ik dulce de leche wanneer het kan: in en over ijs, als taartvulling en als dip voor koekjes. Gewoon oplepelen kan ook heel goed trouwens. 😉

Dulce de leche

  • 1 blikje gecondenseerde melk

Verwijder het label van het blikje. Zet het blikje in een pan en doe er zoveel water bij dat het blikje goed onderstaat. Zet op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 3 uur heel zachtjes koken (tegen de kook aan). Doe een deksel op de pan, om verdamping te verminderen. Of houd goed in de gaten en vul het water bij als het blikje droog komt te staan.

Zet na 3 uur het vuur uit en haal het blikje met een tang uit het water. Laat afkoelen op een rooster of doekje om je aanrecht niet te beschadigen. Laat een nacht staan om tot kamertemperatuur te laten afkoelen.

De dulce de leche is klaar voor gebruik!

Wanneer ik van plan ben ijs te maken met dulce de leche, maak ik de dulce de leche een avond van tevoren. Het heeft namelijk flink wat tijd nodig om af te koelen. Na het koken is het natuurlijk handig om het zo snel mogelijk te verwerken, maar het is zeker ook nog wel een tijdje houdbaar! Dus als je er niet meteen de volgende dag aan toe komt: geen stress. Gebruik de dulce de leche binnen een week, dan is er niets aan de hand.

Heb jij nog een lekker recept met dulce de leche? Dan hoor ik dat graag! Ik ben nog altijd op zoek naar goede bestemmingen voor dit heerlijke ingrediënt.

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *