Gezien ik alleen woon en fulltime werk, ben ik regelmatig op zoek naar maaltijden die makkelijk te bereiden zijn en weinig tijd kosten. Want heel eerlijk gezegd: ik ben gek op koken en doe het ontzettend graag. Maar ik vind het niets aan om uren in de keuken te staan voor mezelf, wat ik wel graag doe wanneer ik niet alleen voor mezelf kook. Maar doordeweeks eet ik vaak alleen en wil ik niet de halve avond in de keuken doorbrengen. Dus maak ik iets makkelijks. Het gevaar van “iets makkelijks” is dat je dan vaak ook “iets ongezonds” eet. Dat is de uitdaging! Lekker en gezond kan heel goed samen gaan, en kan nog makkelijk zijn ook. Daarom deel ik met jullie een simpel recept voor een broodje zalm.

Het kan zijn dat je niet alleen woont, maar gewoon niet graag kookt. Dan is dit ook heel makkelijk voor meerdere personen te maken. Ook als het erg warm is, is dit natuurlijk perfect. Je laat de oven het werk doen en hoeft zelf niet aan het gasfornuis te staan. Het enige dat je hoeft te doen is wat snijwerk en de broodjes in elkaar bouwen. Misschien nog wat dressing maken, maar dat is het dan wel. Perfect voor een warme zomerdag of wanneer je geen zin hebt om uitgebreid te koken.

Voldoende voor 2

  • 2 afbakbroodjes (1 per persoon, maar reken voor je grote broer maar 2)
  • Paar plakken zalm, naar smaak
  • Flinke hand rucola, of gemengde sla
  • 1 rode ui
  • Stuk komkommer van ongeveer 10cm
  • Dressing naar keuze, naar smaak

Bak de broodjes af in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd 6 tot 8 dikke plakken komkommer. Snijd de rode ui in (halve) ringen.

Snijd het broodje doormidden. Leg hierop een handje rucola. Leg hierop enkele dikke plakken komkommer. Beleg dit met enkele plakken zalm. Verdeel er wat rode ui erover. Besprenkel met de dressing. Maal er eventueel grofgemalen peper naar smaak overheen.

Leg de andere helft van het broodje er schuin bovenop en serveer.

Dit is weer een recept dat aan alle kanten aangepast kan worden naar je eigen smaak. Gebruik bijvoorbeeld honing-mosterd dressing, alleen mayonaise, of laat de dressing in zijn geheel achterwege.

Het brood dat je uitzoekt is het liefst brood dat je thuis zelf afbakt in de oven. Dan heb je namelijk super verse broodjes, en dat is het allerlekkerst. Kies wel brood dat je zelf lekker vindt. Er zijn heel veel mogelijkheden: pistoletjes, Italiaanse bollen, kaiserbroodjes, speltbroodjes, meergranen triangels, en nog veel meer.

Zelf ben ik fan van rucola omdat het lekker pittig is, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar gek op is. Daarom is het heel makkelijk om te vervangen voor gemengde sla, of zelfs 1 soort als je dat echt wilt. Probeer natuurlijk af en toe wat uit, maar kies vooral ook wat je lekker vindt!

Dit is, vooral met rucola, een pittig broodje. Je weet zelf het beste of je daarvan houdt of niet, en stem je boodschappenkeuze daarop af. Neem gemengde sla als je niet van rucola houdt, neem een zachte dressing (of alleen een klein beetje mayonaise) en wees royaal met de komkommer!

Fijne zomer!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *