Enige tijd geleden heb ik je laten weten hoe je dulce de leche maakt. Het is een Spaanse naam en betekent het zoet van de melk. Eigenlijk is het een melkachtige caramel met een heerlijk zachte smaak. Het is super makkelijk om te maken: een blikje gecondenseerde melk in een pan kokend water laten liggen voor ongeveer 2 tot 2,5 uur. De volgende dag is het klaar voor gebruik. Eerder heb ik je al het recept gegeven voor dulce de leche ijs, maar omdat je het voor nog zo veel méér gerechten kunt gebruiken, wilde ik het daar niet bij laten. Daarom hier een recept voor dulce de leche cheesecake.

Cheesecake kun je vertalen als kwarktaart. Deze kun je op verschillende manieren maken: met of zonder eieren. De versie met eieren moet ook gebakken worden in de oven. Daarmee krijg je wel een heel zachte cheesecake, maar doe je meteen het idee van een kwarktaart teniet. Het mooie is dat je er geen oven voor nodig hebt wanneer je een cheesecake maakt zonder eieren. Dan doet de koelkast het werk voor je. Wat weer heel erg prettig is wanneer je geen oven hebt, of (zoals de laatste tijd) het verschrikkelijk warm is en je geen zin hebt om met een hete oven te werken.

Deze dulce de leche cheesecake heb ik nu een keer of drie gemaakt, en steeds het recept aangepast zodat je de perfecte cheesecake uit je koelkast kan toveren. Met de subtiele caramel smaakt is het een heerlijke cheesecake voor de zomer, maar je kunt hem ook perfect in de herfst of winter serveren.

Voor een cheesecake van 24cmØ

  • 397 gram dulce de leche (recept: dulce de leche)
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram crème fraîche
  • 3 blaadjes gelatine
  • 200 ml slagroom

Voor de bodem:

  • 150 gram simpele biscuitjes
  • 150 gram boter, gesmolten en afgekoeld (of zeer zacht)

Doe de koekjes in een keukenmachine en hak zeer fijn. Of doe ze in een diepvrieszakje en bewerk met een deegroller tot fijne kruimels. Voeg de boter toe en roer erdoor. Bekleed een bakvorm van 24cmØ met bakpapier en stort hier het koekjesmengsel in. Druk goed aan met je handen tot een egale bodem. Zet in de koelkast.

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Verwarm 2 eetlepels water in een steelpan op zeer laag vuur. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het water. Roer door en zet het vuur uit. Laat afkoelen.

Meng met een handmixer in een ruime kom de roomkaas licht en luchtig. Voeg de crème fraîche toe en mix erdoor. Voeg de dulce de leche toe en mix een minuut.

Doe de slagroom in een andere kom en klop stijf.

Voeg de gelatine aan het roomkaas mengsel toe en roer erdoor. Het roeren is belangrijk! Gebruik een houten lepel en niet de mixer!

Vouw de slagroom erdoor.

Stort het mengsel op de koekbodem en laat een nacht opstijven in de koelkast.

De caramelsmaak van deze cheesecake is subtiel en heel zacht. Dat is het mooie van dulce de leche. Het is ietwat zoet, maar de smaak van de caramel is niet overdreven aanwezig. Het maakt deze cheesecake een perfecte traktatie.

Ik ben aan het denken over een dulce de leche cheesecake met espresso, maar die gaan we na de zomer maar eens uitdenken en –proberen.

Gezien de warmte die we de laatste tijd hebben ervaren, is de cheesecake die ik maakte laatst mislukt. Daarom heb ik het recept nu aangepast en dusdanig bewerkt dat het nu hittebestendig is. 😉 Ook al is het 30°C buiten en/of in je keuken, dan is deze cheesecake goed te maken.

Wanneer je zin hebt in een frissere cheesecake, probeer dan eens deze griekse yoghurt cheesecake! Die is heerlijk voor deze dagen: lekker fris en met een vleugje citroen.

Ik wens iedereen een fijne zomer!

Liefs, Sifra

 

2 thoughts on “Dulce de leche cheesecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *