Het is vandaag vaderdag! Zoals ik wel eerder heb verteld, koken mijn vader en ik allebei graag. Ik vind bakken ook erg leuk, maar dat gedeelte laat mijn vader aan mij over. Dat neemt niet weg dat hij graag mijn baksels uitprobeert. ­čśë Natuurlijk geeft hij ook feedback, waardoor ik mijn recepten kan aanpassen en verbeteren. Omdat hij kokosmakronen lekker vindt, geef ik hier het recept voor de kokosmakronen zoals ik ze maak.

Kokosmakronen maak ik al een tijdje, en elke keer pas ik het recept aan. Maar ik ben nu zo ver dat ik het recept niet meer hoef aan te passen; ze zijn perfect! Door de jaren heen heb ik verschillende recepten geprobeerd, maar uiteindelijk heb ik zelf een basis bedacht en ben ik van daaruit verder gegaan. Het recept hieronder is tot stand gekomen door veel uitproberen en aanpassen. Stiekem ben ik er dan ook wel een beetje trots op.

Voldoende voor 12-20 kokosmakronen

  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • 150 gram geraspte kokos
  • 1 theelepel vanille extract
  • ┬╝ theelepel zout

Verwarm de oven voor tot 160┬░C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eiwitten in een schone kom met de suiker en het zout tot stijve pieken. Voeg de vanille toe en klop er kort door.

Spatel met een houten lepel de geraspte kokos erdoor.

Maak je handen licht vochtig met koud water en maak bolletjes van het mengsel. Leg op de bakplaat en druk plat.

Bak 15 minuten in het midden van de oven, tot de randjes goudkleurig zijn. Laat afkoelen op de bakplaat. Bewaar luchtdicht.

Mijn vader is een echte hobbykok. We kunnen samen in een kookwinkel flink wat tijd doorbrengen. Samen proberen we ook genoeg uit. Barbecue, stoofpotten, soepen en nog veel meer. Wat ik zo leuk vind aan mijn vader is dat hij álles uitprobeert. Hij deinst niet terug voor een lastig recept of moeilijke bereidingswijze. Hierin is hij mijn voorbeeld. Vooral proberen. Met goed lezen en het bewaren van de rust, kan er weinig misgaan. En als het wel misgaat, dan haal je een frietje. Hoewel we dat nog nooit hebben hoeven doen trouwens!

Mijn vader avonturiert in de keuken. De hele wereld komt voorbij. Zo maakt hij een geweldige groentesoep, die al jaren bij ons in huis een begrip is. Met oud&nieuw maakt hij een heerlijke zalmsalade, terwijl mijn moeder haar hand niet omdraait voor perfecte gevulde eieren. De Hongaarse goulash van mijn vader is onge├źvenaard, en zijn stoofpotten zijn altijd even lekker. Hij maakt net zo makkelijk een Indiase curry als dat hij een groot stuk beenham op de barbecue klaarmaakt. Mijn vader kookt, proeft, geeft feedback, en is gek op vlees. Maar ook op kokosmakronen. ­čśë

Liefs, Sifra

 

One thought on “Kokosmakronen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *