De winter komt er weer aan. Sociale gelegenheden verplaatsen zich van buiten weer naar binnen. Gezellig met de kachel aan. Wijntje, biertje. Je kent het wel. Bij het socializen en het drankje, hoort natuurlijk ook een hapje. In plaats van leverworst en kaas, zie je tegenwoordig steeds meer wortel en tomaatjes. Toastjes met brie en kip-kerriesalade zijn nog niet echt makkelijk van het toneel te slaan. Maar wat dacht je van een toastje met zalmsalade? En dan niet kant-en-klaar gekocht, nee, zelfgemaakt! Super simpel, minder vet en suikers, maar vooral: echt heel lekker!

Ik kan mij herinneren dat dit weleens geserveerd werd op verjaardagen. Op de één of andere manier is dat in het grijze gebied van het verleden blijven hangen. Wat jammer is dat! Door de jaren heen heb ik het nog wel weer eens gemaakt, maar at ik het niet op een toastje. Ik belegde er, royaal, een vers afgebakken broodje mee. En dat is ongelooflijk lekker kan ik je zeggen!

Wanneer je geen zin hebt in koken, trek een blikje zalm los. Roer er wat kruiden en mayonaise doorheen en je hebt een prachtig belegd broodje! Versier met wat ringetjes lente ui of schijfjes komkommer. Makkelijk, snel, lekker!

Voldoende voor 2 personen

  • 1 blikje zalm van 213 gram
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 theelepels peterselie
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Klein snufje zout

Maak het blikje zalm open en giet het vocht af. Het hoeft niet heel droog te zijn, maar het teveel aan vocht heb je niet nodig. Doe de zalm in een kom. Verwijder de graten.

Voeg mayonaise en kruiden toe en roer door elkaar.

Beleg 2 vers afgebakken broodjes met wat gemengde sla of rucola. Doe daar flink wat zalmsalade op. Besprenkel eventueel met citroensap en serveer. Eet smakelijk!

Dit recept is op veel verschillende manieren aan te passen: gebruik basilicum of dille in plaats van peterselie. Of vervang de helft van de mayonaise door Griekse yoghurt. Geen fan van pittig? Gebruik dan gewone peper in plaats van chilivlokken. Al met al is het recept prima aan te passen naar je eigen smaak.

Je hóeft deze zalmsalade natuurlijk niet op een broodje te eten. Het kan ook heel goed als vulling voor een salade gebruikt worden. Dan heb je geen dressing meer nodig. Maar je kunt het natuurlijk ook serveren op een toastje op je verjaardag 😉

Fijne dag!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *