Misschien vraag je je af: 101 wat? Nou, 101 posts! Afgelopen week kwam de 101ste post online op sifrakookt.nl!! Persoonlijk vind ik dit nogal een prestatie, omdat ik dit blog helemaal alleen doe. Ik bedenk zelf de recepten, kook en bak alles zelf (en vaak meerdere keren, om het recept aan te passen en te testen), doe zelf de fotografie (waarvan je kunt zien dat ik geen professionele fotografe ben, maar dat ik door de tijd heen wel veel geleerd heb), en schrijf zelf de posts. Dit alles doe ik naast mijn 40-urige baan. Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen en van een uitdaging houd.

Toen ik begon met sifrakookt.nl had ik geen idee wat me te wachten stond. Ik heb heel lang met het idee rondgelopen, van alles bedacht. Van alle ideeën is nog geen 10% tot uitvoer gekomen. Ik heb geen cursus gevolgd, geen speciale programma’s aangeschaft; ik ben gewoon begonnen.

Waar ik nog het meest verbaasd over ben is dat ik zoveel inspiratie heb voor 101 posts! Waar haal je dat vandaan?! Geen idee. Door dingen te zien, proeven, proberen en lezen. Uit je comfortzone stappen is erg belangrijk. Met eten en proeven, maar ook met bijvoorbeeld fotografie. Persoonlijke dingen delen in posts, daar heb ik heel lang mee gewacht. Ik voel  me daar steeds comfortabeler bij en zal dat ook doorzetten.

Op het moment van schrijven zit ik aan een campingtafel met uitzicht op de Rijn en ben ik op vakantie. Ik schrijf dan ook met pen en papier. Eerlijk gezegd viel het me pas op dat ik de 100ste post online zette toen ik dat deed. ‘Huh? Wow!’ was letterlijk mijn reactie. Ik heb het niet aan zien komen, ben er totaal niet mee bezig geweest. En dat terwijl het zo ontzettend leuk is wanneer je een mijlpaal bereikt! Ik was echt verrast, maar ook trots. Hoeveel uren van koken, testen, proeven, delen, schrijven, fotograferen en aanpassen zitten er wel niet in dat blog? Geen idee. Ik heb het niet bijgehouden. En ik vind het ook niet belangrijk. Wat ik wél belangrijk vind, is dat ik het nog steeds leuk vind om met mijn blog bezig te zijn. Daarnaast is het (nog steeds!) een uitdaging. Ik houd van uitdagingen. Naast een fulltime baan een blog onderhouden is veel werk en best druk, maar het geeft me veel voldoening.

Door de tijd heen heb ik veel reacties ontvangen, online of in real life, en met elke reactie ben ik blij. Ik ben dankbaar dat je de moeite neemt om te zeggen hoe leuk je mijn blog vindt, of hoe lekker mijn gerecht is. Soms krijg ik tips om een gerecht aan te passen of anders te doen. Dat vind ik ontzettend leuk! Ik probeer het ook vaak uit, want leren en ontdekken is nog steeds het leukste dat er is!

Door mijn blog heb ik heel veel geleerd. Natuurlijk denk je dan meteen aan de meest voor de hand liggende dingen: koken, mislukte recepten, schrijven, bijwerken, technische kant van de site en het bloggen, fotografie, etc. Maar daarnaast heb ik ook veel geleerd op persoonlijk vlak: doorzetten, wat soms betekent tot ’s avonds laat bezig zijn om iets af te krijgen; omgaan met tegenslagen, wanneer er een recept voor de derde keer mislukt en je het gerecht toch graag online wil zetten. Ook heb ik geleerd om afstand te nemen. Bij het beginnen van mijn nieuwe baan in 2017 heb ik een aantal maanden pauze genomen van sifrakookt.nl. Om me te kunnen focussen op mijn nieuwe werk, heb ik toen gekozen voor een pauze in mijn bloggen. Hoewel ik dat erg moeilijk vond, omdat het als falen voelde, heb ik ervan geleerd dat je niet altijd op 120% kan functioneren. En dat dat niet erg is. Op een gegeven moment kreeg ik meer ruimte en heb ik het bloggen weer opgepakt. Omdat ik het toch heel leuk vind.

Met dit blog verdien ik helemaal niets. Omdat ik een hekel heb aan reclames laat ik deze niet toe op mijn website. Nu kun je denken dat dat dom is, en misschien heb je gelijk. Ik loop op deze manier veel inkomsten mis. Maar ik geloof dat ik hierin mijn hart moet volgen. Enorme banners en blokreclames kunnen veel opleveren, maar wekken bij mij vooral irritatie wanneer ik een website bezoek. En ik wil dat mensen het leuk vinden om mijn blog te bezoeken, dus kies ik ervoor om géén reclame toe te laten op mijn site.

Met het bereiken van een mijlpaal kijk je vaak terug naar wat je hebt geleerd, waar je bent begonnen en wat je hebt bereikt. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om naar de toekomst te kijken: hoe ga ik verder? Voor nu is het antwoord op die vraag vrij simpel: zoals ik tot nu toe heb gedaan. Leuke en lekkere recepten bedenken, uitproberen, feedback verwerken, testen, fotograferen, schrijven en plaatsen. Reacties lezen en horen vind ik geweldig en daar kijk ik dan ook naar uit.

In de toekomst zou ik graag een cursus foodfotografie willen doen, zodat ik mijn fotografie kan verbeteren. Fotografie vind ik leuk en elke dag leer ik weer meer. Graag zou ik nog meer leren. Koken is nog steeds een grote liefde van mij. Hoewel het soms lastig is om nieuwe recepten te bedenken, of om alleen voor jezelf te koken (ik kook liever voor meerdere mensen dan alleen voor mezelf, want de feedback ontbreekt en het is gewoon niet leuk), blijft het iets dat ik erg leuk vind. Graag zou ik nog een keer een foodreis maken. Naar Marokko, Thailand of India bijvoorbeeld. Allemaal toekomstplannen! Wanneer het zo ver is, hoor je dat natuurlijk van me 😉

Tot die tijd ga ik door met het maken van lekkere dingen, die iedereen (ook jij!) kan maken. Om te leren koken, om te leren dat het allemaal niet zo moeilijk is, maar vooral om te leren dat het leuk kan zijn!

Voor het bezoeken van de site, het lezen en het geven van feedback: dankjewel!

Heel veel liefs, Sifra

Omdat ik nog veel meer foto’s met je wil delen, bestaat de galerij hieronder uit meer foto’s dan in de post zijn weergegeven. Ik hoop dat je ze mooi vindt!

 

One thought on “101!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *