prei-kabeljauw ovenschotel geserveerdOvenschotels maak ik graag, vooral omdat ze lekker zijn, maar vooral ook omdat ze heel makkelijk zijn. Je maakt het gerecht, zet het in de oven, en hebt een half uurtje voor jezelf. Om de afwas weg te werken, of gewoon een wijntje te doen voor het eten. 😉 Er zijn 101 dingen te doen in een half uurtje, en het eten maakt zichzelf eigenlijk. Vandaag: een ovenschotel met prei en kabeljauw.

Ovenschotels kunnen best intimiderend zijn wanneer je het nog niet vaak gemaakt hebt. Maar geloof me, moeilijk is het echt niet. Je maakt een vulling, bestrooit dat met kaas en zet het in de oven. Het gerecht gaart vanzelf en jij hebt je handen vrij om iets anders te doen. Persoonlijk vind ik het altijd fijn om alvast wat afwas te doen.

Voor de Makkelijke Maandag heb ik een ovenschotel bedacht met prei en vis. Kabeljauw om precies te zijn. Maar als je heek, tilapia of pangasius wilt gebruiken kan dat natuurlijk ook. Gebruik je ingevroren vis, zorg dan dat het ontdooid is, en dep droog voor gebruik.

prei-kabeljauw ovenschotel ingrediëntenMakkelijke Maandag – Prei-kabeljauw ovenschotel

Voor 2 tot 3 personen.

  • 2 preien
  • 400 gram aardappeltjes, voorgekookt
  • 250 gram kabeljauw
  • 100 gram zure room
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel gedroogde tijm/3 takjes verse tijm
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Snijd de prei overdwars doormidden en spoel het zand tussen de bladeren weg. Snijd in brede ringen.

Verwarm de olie in een pan en fruit de prei hierin aan. Voeg de tijm toe en bak even mee. Voeg de aardappeltjes toe en verwarm het geheel goed door.

prei-kabeljauw ovenschotel in ovenschaalSnijd de kabeljauw in grove stukken.

Voeg de zure room toe en warm even mee. Bestrooi met flink wat versgemalen peper en wat zout en roer door.

Vet een ovenschaal in met een klein beetje olie.

Voeg de vis toe, roer kort door en doe het geheel over in de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas en zet in de oven. Bak voor 30  minuten in het midden van de oven.

Wacht 10 minuten met aansnijden voor serveren.

Serveer met een groene salade. Eet smakelijk!

 

prei-kabeljauw ovenschotel geserveerd.Wanneer je hebt gekozen om verse tijm te gebruiken, ris de blaadjes van de takjes en hak fijn voor gebruik. In dit gerecht kun je heel goed een theelepel kerrie of paprikapoeder gebruiken. Zelf heb ik gekozen voor paprikapoeder, omdat ik dat lekker vind bij aardappeltjes.

Dit gerecht heb ik samen met een vriendin gemaakt en gegeten, en we hebben ervan genoten! Anders dan andere ovenschotels, en helemaal zelfgemaakt! Probeer het uit, geef je eigen draai eraan en laat me weten wat je ervan vindt!

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *