Zelf friet maken stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Eindelijk heb ik een recept gevonden dat niet al te ingewikkeld is, aan te passen is naar mijn eigen smaak, en niet al te veel werk vereist.

Soms kom je recepten tegen waarbij de aardappels voorgekookt worden, vaak wordt er gesproken over frituren, of zelfs dubbel frituren. Voor iemand zonder friteuse (zoals ik) is dat een ongelooflijk karwei om voor elkaar te krijgen. Lang leve de oven! Het zou toch mogelijk moeten zijn om zonder al te veel moeite friet in de oven klaar te maken?

Ja hoor, dat kan dus. En lekker dat het is!

Friet uit de oven

Voor 2 personen

  • 8 grote aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout

Verwarm de oven voor tot 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Schil de aardappelen. Snijd in repen van dezelfde dikte. Spoel goed af met koud water. Laat uitlekken.

Leg de friet op een schone theedoek en dep droog met keukenpapier. Dep verder droog met de theedoek. Zorg dat de friet zeer goed droog is. Gebruik een föhn om het laatste vocht weg te krijgen.

Leg de friet op de bakplaat en giet de olie erbij. Meng goed met je handen. Bestrooi met het zout.

Bak 20 minuten in de oven. Schep om. Bak nog 10 minuten en schep weer om. Bak nogmaals 10 minuten.

Serveer met zelfgemaakte mayonaise.

Het is erg belangrijk dat de friet goed droog is. Anders wordt het niet bruin en heb je meer gekookte aardappel dan echt friet. Beetje peper erover is ook erg lekker! Of wat denk je van patatkruiden?

Om verschil in gaarheid te voorkomen (lees: verbrand of nog niet gaar genoeg) is het belangrijk dat de frieten van dezelfde dikte zijn. Het verschil zal in ieder geval niet te groot moeten zijn. Dan worden alle frieten gelijk gaar en bruin, en dat is natuurlijk het lekkerst!

Heel veel plezier en succes! Laat je even weten hoe het is geworden?

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *