Iedereen kent brownies, maar niet iedereen kent blondies. Blondies zijn de lichte variant van brownies. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren maken, maar ik prefereer toch de blondies met witte chocolade.

Dit recept heb ik nu een aantal keer gemaakt en keer op keer is hij heel goed bevallen. In eerste instantie gebruikte ik macadamia noten, maar dit recept is met walnoten. Ik had toevallig walnoten liggen, en daarom heb ik die er maar door gedaan. En dat was meteen een succes! De walnoten hebben een wat aardse smaak, die een perfecte tegenhanger is voor de witte chocolade. Maar laat je niet tegenhouden door het recept! Vervang de walnoten gerust door gezouten (!) macadamia noten. Dat is ook hemels!

Door het gebruik van de chocolade door het beslag proef je met elke hap die volle romige smaak van de blondies. Het is in ieder geval een favoriet bij mijn collega’s. 😉

Blondies

  • 100 gram ongezouten boter
  • 300 gram witte chocolade
  • 4 eieren
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 100 gram witte chocolade
  • 100 gram ongezouten walnoten (of gezouten macadamia noten)

Verwarm de oven voor tot 170°C. Vet een brownievorm in met boter, knip een stuk bakpapier op de juiste breedte en leg dit in de vorm. Zorg ervoor dat je een flink stuk laat overhangen aan de lange zijden, zodat je de blondies straks makkelijk uit de vorm kunt tillen. Vet het bakpapier licht in.

Smelt de 300 gram witte chocolade met de boter au bain-marie (in een kom die je op een pan met zachtjes kokend water zet, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt).

Klop de eieren met de suiker door elkaar tot het mengsel iets dikker wordt.

Roer het chocolade-boter mengsel erdoor. Vouw de zelfrijzende bloem erdoor.

Hak de chocolade in kleine stukjes en breek de walnoten met je vingers in kleinere stukjes. Roer door het beslag.

Doe het beslag over in de vorm en bak 25 tot 30 minuten. Begin te testen na 20 minuten. Wanneer er aan een prikker nog wat kleffe korrels zitten zijn de blondies klaar. Als je van meer cake-achtige blondies houdt, wil je dat er niets meer aan de prikker kleeft. Dit duurt ongeveer 5 minuten langer.

Laat ongeveer 30 minuten tot een uur afkoelen in de vorm, haal er dan uit met behulp van de overhangende flappen bakpapier, en zet op een rooster om helemaal af te koelen.

Snijd in stukken en bewaar luchtdicht.

Ik hoop dat je beide varianten gaat uitproberen! Die met gezouten macadamia noten is ook echt geweldig. Zelf hou ik van wat kleffe en zachte brownies, en ik heb gemerkt dat dat ook geldt voor de blondies. Maar echt kiezen hoef je niet, omdat de zijkanten vaak wat meer cake-achtige blondies/brownies geven, en het midden de meer kleffe produceert. Doe je ding vooral en probeer het uit. Elke oven is anders, om over smaak nog maar te zwijgen.

Heel veel plezier! Laat je me weten wat ervan is geworden en wat je ervan vindt? Vind ik leuk.

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *