Heb je weleens zelf mayonaise gemaakt? Ik niet. Durfde het eigenlijk niet aan. Rauw ei enzo. En de olijfolie in een dun straaltje erbij gieten. Het klonk allemaal zo precair. Alsof je mayonaise niet goed is als je de olijfolie in een iets dikker straaltje erbij giet… Daarom heb ik het nooit eerder aangedurfd om zelf mayonaise te maken.

Maar laat ik je wat vertellen: HET IS SUPER MAKKELIJK!!

Een tijdje geleden kwam ik bij mijn ouders de keuken in wandelen, en tot mijn verbazing staat mijn vader daar mayonaise te maken! Hij houdt ook van koken en we koken ook wel samen. Gezellig met een wijntje erbij, veel praten over wat we aan het maken zijn en kunnen we beter dit of dát gebruiken? (Vaak eindigt het ermee dat we beide kruiden gebruiken, maar het resultaat is áltijd heerlijk!)

Mijn vader kookt nog niet zo lang, dus ik was heel erg verbaasd dat hij zelf mayonaise stond te maken. Dat hij dat durfde! Ik was meer ervaren in de keuken, en ik durfde het niet eens. Misschien is dat wel een voordeel van een minder ervaren kok zijn: alles is nieuw en onbekend, dus probeer je dingen uit die iemand anders, met meer ervaring, misschien niet aandurft.

Toen ik de mayonaise die mijn vader had gemaakt proefde was ik om! Voortaan zou ik zelf mijn mayo maken. Het is twee tellen werk, en je kunt het aanpassen naar je eigen smaak. Pittig? Extra peper. Zin in friszure mayonaise zoals ze in België serveren? Extra citroensap.

En vergeet dat dunne straaltje olijfolie. Mik alle ingrediënten in een hoge beker, zet de staafmixer erin en zet hem aan. Klaar! Echt, hoe moeilijk zou het moeten zijn?

Voor een heerlijke frisse mayonaise

  • 1 theelepel mosterd (ik heb Dijon mosterd gebruikt)
  • 1 eigeel
  • 1 ei
  • 200 ml olijfolie
  • 3 eetlepels citroensap

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hoge beker en zet de staafmixer erin, op de bodem. Zet de staafmixer aan en trek hem heel langzaam omhoog. Blijf mengen tot het een glad geheel is.

Bewaar afgedekt in de koelkast.

Voor dunne mayonaise hoef je minder lang te mixen dan wanneer je dikke mayonaise wilt. Het mengsel wordt namelijk dikker naarmate je langer mengt. Je kunt natuurlijk ook iets minder olijfolie gebruiken of 2 eigelen gebruiken in plaats van 1 ei en 1 eigeel.

De bereidingswijze is dus niet moeilijk. En als je verse eieren gebruikt is er niets aan de hand. Persoonlijk ben ik ook van mening dat de risico’s van het gebruik van rauw ei erg worden opgeblazen, want met verse eieren kan er weinig gebeuren. Soms moet je uit je comfort zone stappen, en dat heb ik hier gedaan. Met geweldige resultaten! Ik ben erg blij dat ik het uiteindelijk heb aangedurfd, want je eigen mayonaise maken is ontzettend leuk! En ook erg lekker natuurlijk.

Denk erom dat de mayonaise niet onbeperkt houdbaar is, gezien je verse ingrediënten gebruikt. Maximaal een week in een koude koelkast denk ik ongeveer.

Succes en veel plezier!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *