Karnemelk vind je lekker of niet. Zelf ben ik er nooit echt gek op geweest. Hoewel ik het wel heel graag gebruik in recepten voor cakes en taarten. Over het algemeen heb ik het dus ook niet standaard in huis, want ik drink geen karnemelk.

Maar dan overvalt je ineens de zin om te gaan bakken. Dus stuiter je vol goede moed de keuken in! En dan kom je tot de ontdekking dat je 1 (1!) ingrediënt niet in huis hebt… Zucht, dan maar naar de winkel.

Zo verging het mij altijd. Tot niet zo heel lang geleden. Want ik heb namelijk wat research gedaan, en ben tot de conclusie gekomen dat je karnemelk dus heel goed zelf kunt maken! Oh, wat een feest! Nooit meer verlegen zitten om karnemelk voor die ene overheerlijke (chocolade-)cake. Op zichzelf een feestje waard natuurlijk! Met taart, dat dan weer wel. 😉

Het recept is heel simpel: 1op10. Ik zal het uitleggen. Als je nou 250ml melk hebt waar je karnemelk van wilt maken, dan voeg je 25ml citroensap toe. Dit staat gelijk aan 1 eetlepel (15ml) en 2 theelepels (5ml).

Voor 250ml karnemelk

  • 250ml (volle) melk
  • 25ml citroensap

Voeg de ingrediënten bij elkaar in een pot of bak met een deksel. Doe het deksel erop en sluit goed af. Schud even flink en laat 10 minuten op het aanrecht staan om het zuur van het citroensap zijn werk te kunnen laten doen. Schud nog een keer flink door elkaar. Laat nog 5 minuten staan. De karnemelk is hierna klaar voor gebruik!

Zelf maak ik de karnemelk op deze manier omdat het makkelijk te onthouden is. Wanneer je niet van de zurige smaak houdt, kun je het citroensap reduceren tot 1 eetlepel/15ml.

Omdat ik zelf altijd volle melk in huis heb, heb ik eigenlijk geen ervaring met het maken van karnemelk op basis van halfvolle of magere melk. In principe moet dit goed te doen zijn, daar het om het toegevoegde zuur gaat en niet om het vetgehalte van de melk.

Karnemelk wordt veel gebruikt in de zoete keuken. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken als basis voor ontzettend lekker ijs. Of om er pancakes van te maken. Wat dacht je van in cakes en taarten? Maar natuurlijk kun je het ook zo drinken op een warme zomerdag! Ik heb ook wel begrepen dat men karnemelk smeert op een verbrande huid na een dagje in de zon. Ach, teveel mogelijkheden om karnemelk te gebruiken om op te noemen!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *