Gisteren was de verjaardag van mijn moeder. En hoewel ze zelf altijd haar beroemde appeltaart maakt, wilde ik dit keer ook een taart maken. De laatste jaren ben ik het bakken steeds interessanter gaan vinden, naast het “gewone” koken. En af en toe grijp ik een verjaardag of een andere viering aan om iets speciaals te maken. Normaal volg ik gewoon een recept, lekker makkelijk. Dit keer wilde ik zelf een taart bedenken. En dat heb ik gedaan.

Het idee was meerdere lagen vanille- en chocolade cake, besmeerd met een botercrème. Gewoon standaard botercrème, dus wit. Misschien met een beetje vanille erin, maar dat is dan ook alles. En omdat ik iets wilde doen wat ik nog nooit eerder heb gedaan, bedacht ik dat ik versiering van roze botercrème bovenop de taart wilde maken. Al met al een heel karwei dus, gezien ik van alles uit moest gaan vinden. 😉

lagen cakeAllereerst heb ik recepten opgezocht voor de cake lagen. Een chocolade- en een vanille cake. Toen ik deze had gemaakt, bedacht ik dat ik het beslag wel kon verdelen, en misschien wat kon mengen, zodat er verschillende kleuren cake zichtbaar zouden worden bij het aansnijden van de taart. Dit heb ik gedaan. Helaas was de cacao wat overheersend, waardoor ik 2 donkere lagen heb gekregen, 1 lichtbruine laag, en 1 lichte laag. Omdat ik wel wat neer wilde zetten heb ik besloten om alle lagen gewoon te gebruiken, want zoals mijn moeder zei: “Geen stress, het is al helemaal leuk dat je een taart maakt.” Dat nam de druk die ik mezelf had opgelegd wat weg, en ik ging vrolijk verder.

Dan kom je aan bij de botercrème. Botercrème is eigenlijk niets anders dan boter met poedersuiker. Alleen boter is niet lekker, een taart moet een beetje zoet zijn natuurlijk. De verhouding die veelal gebruikt wordt is 1:2. Dit kun je vertalen naar 250 gram boter met 500 gram poedersuiker. Omdat ik zelf niet van heel zoet hou, heb ik een verhouding van 1:1 aangehouden, dus 250 gram boter en 250 gram poedersuiker. Om de botercrème makkelijk verwerkbaar te maken, dus wat smeerbaarder zeg maar, heb ik 1 eetlepel melk toegevoegd. Voor de smaak heb ik 1 theelepel vanille eraan toegevoegd. De volgende keer dat ik een botercrème maak, zal ik meer melk toevoegen, want het wat nog steeds wat stijf en lastig te smeren. Maar ja, al doende leert men. En het uiteindelijke resultaat was prima, dus mij hoor je niet klagen. 😉

Voor de roze botercrème had ik rode voedselkleurstof nodig. Dit heb ik gevonden bij een toko. Drie druppels door de botercrème, en voilà: roze botercrème voor de versiering. Ook hier had de crème dunner gemogen, want het verwerken was wat lastig. Maar goed, een leermoment zullen we maar zeggen.

De dag voor de verjaardag van mijn moeder heb ik de cakes gebakken. Uiteindelijk moest ik er 4 bakken, dus dat nam wat tijd in beslag. Omdat de bakvorm niet meteen weer te gebruiken is, en ik er geen 4 heb, moest ik dus de net gebakken cake wat laten afkoelen, uit de vorm halen, en de vorm opnieuw prepareren voor de volgende baksessie. Het is wat bewerkelijk, maar het gaf de cakes wel voldoende tijd om goed af te koelen voordat ik overging naar het samenstellen van de taart.

kruimellaagHet begin is wat botercrème op de schaal of bord doen, en daar de eerste laag op leggen. Druk goed aan. De botercrème zorgt ervoor dat de cake niet, of niet zo makkelijk, verschuift tijdens de verdere procedure. Bedek de cake met een laag botercrème en smeer wat gelijk. Het hoeft niet zo heel netjes, gezien er een tweede cake bovenop komt. Dus niet te moeilijk doen in dit stadium. Herhaal de procedure tot je de laatste laag cake bovenop legt. Smeer de bovenkant en de zijkant in met een dunne laag botercrème, dit is de zogenaamde ‘kruimellaag’. Deze houdt de cake bij elkaar en zorgt ervoor dat er geen kruimels van de cake in de buitenste laag van de taart terecht komen. Smeer nu de taart in met een tweede laag botercrème, wat dikker dit keer. Smeer glad. De taart is nu klaar!

Dan komen we aan bij de botercrème voor de versiering. De botercrème die je over hebt van de buitenkant van de taart kun je weer gebruiken. Voeg gewoon boter een poedersuiker toe en maak een nieuwe crème. Voeg, wanneer de consistentie goed is, de kleurstof toe. Mix tot het geheel een egale kleur heeft. Doe over in een spuitzak met een mond die de figuren geeft die je wilt, probeer anders eerst even op een bordje wat uit, zodat je weet wat je maakt. Zo heb ik het ook gedaan. Even oefenen is erg belangrijk.

Verjaardagstaart met witte en roze botercrème

ingrediënten vanille cakeVoor de vanillecake:

 • 175 gram boter, gesmolten en afgekoeld
 • 100 gram suiker
 • 3 eieren
 • 150 gram bloem
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel zout
 • geraspte schil van een 1/2 citroen

Mix de suiker met de eieren met een handmixer tot het lichter in kleur is. Voeg de boter toe en roer erdoor. Meng de bloem met de bakpoeder en het zout en voeg toe aan het mengsel. Roer er langzaam door. Voeg de citroenzest erbij en roer door.

ingrediënten chocolade cakeVoor de chocolade cake:

 • 200 gram boter, gesmolten en afgekoeld
 • 100 gram suiker
 • 4 eieren
 • 1 1/2 theelepel vanille
 • 200 gram bloem
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel zout
 • 50 gram cacao

Mix de boter en de suiker met een handmixer tot een licht geheel. Meng een voor een de eieren erdoor. Mix de vanille erdoor. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en roer door het botermengsel. Voeg de cacaopoeder toe en roer erdoor.

beslag verdeeldVerdeel het beslag voor de vanille cake over twee kommen, en doe hetzelfde met het beslag voor de chocolade cake. Doe uit een van de kommen met het vanille cake beslag twee eetlepels bij een van de kommen met het beslag voor de chocolade cake. Haal uit deze kom een eetlepel beslag en doe bij het beslag voor de vanille cake waar je eerder wat uit hebt gehaald. Roer dit goed door elkaar. Bak de cakes op 175°C voor 20 minuten, in een beboterde en met bloem bestoven bakvorm van 20 cm Ø. Test de cakes op gaarheid met een satéprikker door hiermee in het midden van de cake te prikken tot de bodem van de bakvorm. Wanneer deze er schoon uit komt is de cake klaar. Laat afkoelen op een rooster. Haal na 15 minuten uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Voor de botercrème:

 • 375 gram boter
 • 375 gram poedersuiker
 • 1 1/2 theelepel vanille
 • 2 eetlepels melk

Mix alle ingrediënten met een handmixer tot een gladde botercrème. Wanneer het te dun is kun je wat meer poedersuiker toevoegen, bij een te dikke crème voeg je wat melk toe.

Bouw de taart op met behulp van de botercrème, en smeer de hele taart ermee in tot een glad geheel.

Voor de roze botercrème:

 • 125 gram boter
 • 125 gram poedersuiker
 • 1/2 theelepel vanille
 • 1 eetlepel melk
 • 2 druppels rode voedselkleurstof

Mix alle ingrediënten met een handmixer tot een gladde botercrème. Wanneer het te dun is kun je wat meer poedersuiker toevoegen, bij een te dikke crème voeg je wat melk toe.

Doe de botercrème in een spuitzak en spuit toefjes bovenop de taart en werk aan 1 kant wat naar beneden zodat het lijkt alsof er bloemen overheen hangen.

 

taart klaarIk had wat tegenslag, want de spuitzak die ik gebruikte scheurde kapot, waardoor ik een bepaalde figuur niet kon maken, dus moest ik mijn idee omgooien. Uiteindelijk is dat toch nog heel mooi geworden, en mijn moeder was heel tevreden. Al met al is mijn project goed gelukt en ben ik er blij mee. Natuurlijk ben ik nog lang geen volleerd patissier, maar ik vond dit ontzettend leuk om te doen en ik doe het de volgende keer gewoon weer. Er zijn verbeteringen die ik aan wil brengen, maar dat is iets voor de volgende keer.

Dit was een geslaagd project. De taart zag er mooi uit, ik hoorde veel oh’s en ah’s, en de smaak van de taart was goed, niet te zoet, en daarmee is dit project afgesloten met een voldoende.

Wat voor taart zou jij graag zien hier op sifrakookt.nl?

Liefs, Sifra

 

One thought on “Taart!

 1. Carrotcake zou ik graag zien en dan ook zo mooi versierd?. Daar ben ik wel erg benieuwd naar. En wat een beetje een handig recept is zelf nog niet genoeg in verdiept om er een te vinden.

  Groetjes janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *