salty chocolate chip cookies grootNu ben ik op zich niet echt een koekjes mens, maar voor zelfgebakken koekjes maak ik graag een uitzondering. Helemaal als er chocolade in zit. 😉

Dit recept heb ik jaren geleden eens gevonden, een paar keer gemaakt en wat aangepast (onder andere als kerstcadeautje) en toen eigenlijk vergeten. Onlangs kwam ik het weer tegen en besloot ik om het te gaan maken. En nu ik de koekjes weer gemaakt (en geproefd) heb, weet ik eigenlijk niet meer waarom ik dit recept niet in de standaard roulatie hou. Wat zijn ze lekker! En snel klaar. 🙂

Het deeg is snel klaar. Het bakken heeft iets meer voeten in de aarde, gezien de bakplaten tussendoor gedraaid moeten worden. Daarbij komt dat de koekjes niet op 1 of 2 bakplaten passen, dus moet je vaker bakken. Maar dat extra werk is absoluut de moeite waard, en hoort ook gewoon bij het bakken van koekjes.

Zoals ik al eerder noemde heb ik deze koekjes eens gemaakt als kerstcadeautje. Ik heb het aan de buren gegeven want dat vond ik leuker dan een kerstkaartje. Het is ook ontzettend leuk om te geven. Vooral als je ze iets groter maakt, en per 4 of 6 in bakpapier verpakt met een lintje eromheen. Dus maak deze koekjes, en neem ze mee als je ergens op visite gaat. Het is een keer wat anders dan een fles wijn. 😉

salty chocolate chip cookies ingrediëntenSalty chocolate chip cookies

Genoeg voor 25 grote of 34 kleine koekjes.

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel baksoda
  • 125 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel vanille essence/-extract
  • 225 gram pure chocolade, grof gehakt
  • grof zeezout voor bestrooien

Verwarm de oven voor tot 190°C.

Meng de bloem, het zout, de bakpoeder en de baksoda met een garde.

Meng de boter met de suikers tot een licht en luchtig geheel, met een handmixer gaat dit het best. Voeg het ei, de eidooiers en de vanille toe. Klop goed door elkaar.

Voeg het bloemmengsel in gedeeltes toe. Mix niet te lang!

salty chocolate chip cookies deegVoeg de chocolade toe en roer erdoor met een spatel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hoopjes van het beslag ter grootte van een kleine eetlepel op de plaat. Houd 3 cm tussenruimte aan. Bestrooi met wat grof zeezout, maar niet teveel.

Bak 10 tot 12 minuten, en keer de bakplaat na 8 minuten. De koekjes zijn klaar als de randen goudbruin kleuren. Laat 10 minuten afkoelen op de plaat, dan worden ze steviger, en laat ze verder afkoelen op een rooster. Herhaal tot alle deeg op is.

 

De eerste keer dat ik deze koekjes maakte had ik echt grof zeezout gebruikt. Maar dat was niet echt een succes, gezien die korrels wat groot zijn. Maldon zout is een goede optie, omdat dit een vlokkig/schilferig zout is. Fleur de sel gebruik ik zelf graag, omdat dit bestaat uit fijne korrels, maar wat plakkerig is. Hierdoor valt het niet helemaal weg in het deeg.

salty chocolate chip cookies geserveerdGebruik pure chocolade bij het maken van deze koekjes. Het cacaogehalte van de chocolade die ik heb gebruikt is 70,4%. Maar je kunt ook chocolade met een cacaogehalte van 55% gebruiken. Dit heet ook pure chocolade, maar is een stuk goedkoper. Het gebruik van melkchocolade is af te raden, gezien chocolade wat smaak verliest bij bereiding bij hoge temperaturen. Maar wie weet vind jij dat heel lekker! Gewoon proberen zou ik zeggen 😉

Wat voor koekjes vind jij lekker? En wat zou je graag zien hier op sifrakookt.nl?

Liefs, Sifra

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *