macaroni geserveerdNa alle lekkere dingen van de afgelopen week leek het me tijd voor een gewone maaltijd. 😉 Macaroni dus. Eigenlijk een beetje een vrijdaggerecht van huis uit, maar het werkt ook heel prima op een dinsdag. Veel groenten, lekker makkelijk, dus perfect voor een doordeweekse avond.

Macaroni was een van de eerste gerechten die Nederland veroverde in de jaren ’60 en ’70, naast spaghetti en pizza. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de keuken in ons kikkerlandje. Vaak wordt er ketchup of curry bij gegeten, en ik heb zelfs weleens gehoord van pindasaus. Nu ben ik persoonlijk niet echt een fan van dergelijke sauzen, omdat ik het snel overheersend vind, maar voor sommige mensen hoort het er gewoon bij.

Macaroni heb ik altijd lekker gevonden, en ik maak het dan ook regelmatig. Het is een gerecht dat makkelijk in te vriezen is, dus ik maak altijd extra en vries het in, in 1-persoons porties. ’s Ochtends leg ik het op het aanrecht om te ontdooien, en ’s avonds kan ik het opbakken. In dezelfde pan maak ik een omelet, of zoals wij het vroeger thuis noemden: een geklutst ei. 🙂

Goed. Macaroni zonder pakje of zakje. En simpel! Vlees, groente, tomatenpuree en pasta. Klaar.

Macaroni

Genoeg voor 5 mensen met trek en een onverwachte gast.

  • macaroni ingrediënten500 gram macaroni (elleboogjes pasta)
  • 500 gram gehakt
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 rode paprika
  • 250 gram champignons
  • 1 blik boterhamworst (440 gram)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (68 gram)
  • 1 eetlepel Herbes de Provence of Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 eetlepel/3 teentjes gehakte knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie

Breng een pan met 5 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg het zout pas met de macaroni toe, anders duurt het heel lang voordat het water kookt.

Pel en snijd de ui grof.

Verwarm de olie in een hapjespan, wok of braadpan. Fruit de ui hierin of halfhoog vuur. Wanneer de ui glazig wordt, voeg de knoflook toe en fruit kort mee. Voeg het gehakt toe en breek in stukken met de pollepel. Bak tot rul en bruin.

Snijd ondertussen de champignons in kwarten, de paprika in stukjes en de prei in halve ringen.

champignons apart gebakkenJe kunt de champignons toevoegen wanneer het gehakt zo’n beetje klaar is, maar je kunt ze ook apart bakken. Laat hiervoor een koekenpan heet worden, doe de champignons erin en giet er flink wat olijfolie over. Schud of roer regelmatig. Voeg, wanneer de champignons beginnen te kleuren, een theelepel zout en grofgemalen peper toe. Schud nog even om en voeg dan bij het uimengsel. Roer door.

Voeg de paprika en de prei toe en roer door. Bestrooi met zout en grofgemalen peper, en voeg de kruiden toe. Roer door en zet het vuur zacht.

Snijd de boterhamworst in stukjes en roer door het gehakt-groente mengsel.

Kook ondertussen de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking, en met een flinke dosis zout. Giet af wanneer klaar en spoel af met het water. Doe terug in de pan. Roer de tomatenpuree erdoor.

Doe het gehakt-groente mengsel bij de macaroni en roer door elkaar. Eet smakelijk!

 

macaroni frontKan dit recept makkelijker? Jazeker. Gebruik in plaats van de paprika, prei en champignons een zak voorgesneden gemengde groenten, en mik die erbij wanneer het gehakt klaar is. Scheelt een hoop snijwerk, en het is net zo lekker. Het voordeel hiervan is, is dat je lekker kunt variëren. Probeer gewoon elke keer een ander mengsel aan groenten, tot je degene vind die je lekker vindt. Dat kan natuurlijk ook met de groenten die je zelf snijdt. Probeer eens courgette en aubergine bijvoorbeeld. Kleine stukjes wortel. Erwtjes. Noem maar op!

Mijn moeder deed altijd boterhamworst door de macaroni, en dat heb ik overgenomen omdat ik dat lekker vind. Een van mijn broertjes heeft liever salami erdoor. Je kunt natuurlijk ook heel makkelijk dit weglaten en alleen maar gehakt gebruiken. Helemaal geen vlees kan ook! Je kunt alle kanten op met dit recept. Doe je ding!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *