koekjes witte choc macadamia's cranberries op plankSubtiel. Zo zou je deze koekjes met witte chocolade, macadamia noten en cranberries kunnen omschrijven. Af en toe proef je chocolade, soms een stukje noot en hier en daar een zoete cranberry.

Normaal is de chocolade in koekjes erg overheersend, omdat er pure chocolade wordt gebruikt. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet erg, omdat ik gek ben op chocolade. Deze koekjes met witte chocolade zijn subtieler van smaak, maar absoluut niet minder lekker!

De combinatie witte chocolade met macadamia noten is er een die wel vaker wordt gebruikt. En het is een heerlijke combinatie! Het recept voor deze koekjes had in eerste instantie geen cranberries, die heb ik zelf toegevoegd. En het is een geweldige toevoeging geweest! Het geeft af en toe een zoete noot in deze verder prachtige koekjes. Ik vond ze wat te wit en had zin in een beetje kleur. Letterlijk, maar ook figuurlijk gezien qua smaak.

Probeer zelf uit wat je lekker vind, door bijvoorbeeld de helft van het deeg zonder cranberries te maken, en de andere helft met. Het spreekt voor zich dat je dan ook de helft van de beschreven hoeveelheid cranberries gebruikt.

koekjes witte choc macadamia's cranberries ingrediëntenKoekjes met witte chocolade, macadamia noten en cranberries

Voor 22 tot 25 koekjes.

  • 275 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/8 theelepel baksoda
  • 3/4 theelepel zout
  • 125 gram ongezouten boter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 1 eigeel van een groot ei
  • 1 1/2 theelepel vanille essence/-extract
  • 150 gram witte chocolade, in stukjes
  • 150 gram macadamia noten, grof gehakt
  • 100 gram cranberries, gedroogd

Verwarm de oven voor tot 190°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Meng de bloem met het bakpoeder, baksoda en het zout met een garde in een kom.

Hak de noten grof en de chocolade in stukjes.

Meng in een grote kom met een handmixer de boter en de suiker tot licht en luchtig, zo’n 4 minuten. Mix het ei erdoor, en dan de eidooier. Voeg de vanille toe en mix erdoor. Mix nog een minuut of 2 tot het een romig mengsel is geworden.

koekjes witte choc macadamia's cranberries voor ovenVoeg het bloemmengsel toe en mix tot het net gemengd is. Roer dan de chocolade, macadamia noten en de cranberries erdoor. Doe dit met een houten lepel, want het beslag is als het goed is erg dik en stijf. Met een siliconen spatel kun je het niet goed mengen.

Leg hoopjes van ongeveer een eetlepel op de met bakpapier bekleedde bakplaat en druk wat plat. Bak 7 minuten bovenin en in het midden van de oven, en draai dan de bakplaten 180 graden en wissel van plek. Bak nog 6 minuten tot de randen goudbruin zijn.

Laat 2 minuten afkoelen op de bakplaten, en verplaats de koekjes dan naar een rek om ze verder af te laten koelen.

Enjoy!

 

koekjes witte choc macadamia's cranberries x2Deze koekjes met witte chocolade zijn perfect voor een traktatie! Door hoe ze eruit zien en de combinatie van smaken die je niet vaak tegenkomt zijn ze speciaal. En wie wil nou niet op iets speciaals trakteren?

Deze koekjes zijn nog een beetje zacht in het midden, en knapperig aan de randen. Zo vind ik ze het lekkerst. Wanneer je de koekjes helemaal knapperig wilt hebben, zul je ze langer moeten bakken, maar dan nog betwijfel ik of dat voldoende is. Een ander recept is dan waarschijnlijk beter.

De volgende keer dat ik deze koekjes maak zal ik een aantal dingen anders doen. Zo zal ik repen witte chocolade kopen en deze zelf in stukjes hakken. De voorgevormde druppels die ik heb  gebruikt zijn iets te klein naar mijn smaak. Wanneer je zelf de chocolade in stukjes hakt, heb je de grootte van de stukjes zelf in handen. En dan zullen ze in mijn geval wat groter zijn dan de stukjes die nu in de koekjes zitten. 😉

Veel plezier met bakken, en eet smakelijk!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *