Voordat je niet verder leest omdat je niet van citroen houdt, wachtcitroencake met maanzaadfrosting aangesneden even! Er zit wel wat citroen in deze cake, en in de frosting, maar niet zoveel dat je mond ervan samentrekt.

Als je wel een cake of taart wilt maken voor een verjaardag of een ander vierbaar feit, maar geen zin hebt in veel werk, dan is dit het recept voor jou. Je bakt een cake, maakt wat frosting en smeert dat eroverheen. Klaar is je cake.

Het voordeel van deze cake vind ik dat het een makkelijke cake is, maar wel heel feestelijk door de frosting met maanzaad. Daarnaast is het een keer wat anders dan chocolade (hoewel ik dat persoonlijk niet meteen als nadeel zal bestempelen, maar meer als variatie). Deze cake heb ik meerdere malen gemaakt. Een keer voor mijn eigen verjaardag, en een keer voor de trouwdag van mijn ouders. Beide keren was het een groot succes. Vooral mijn vader vind deze cake erg lekker, hoewel hij over het algemeen niet echt van de zoetigheid is.

Al met al is dit een aanrader dus! En echt niet moeilijk om te maken.

Citroencake met maanzaad-frosting

  • 250 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 4 eieren
  • 60 ml citroensap
  • 1 vanille peul, of 2 theelepels vanille extract
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout

Voor de frosting:

  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • scheutje melk
  • 1 eetlepel maanzaad

Boen een citroen goed schoon onder heet water en droog af. Rasp het schil van de citroen. Let erop dat je alleen het gele van de schil gebruikt, het witte is bitter. Snijd de citroen doormidden, pers uit en zet het sap apart.

Doe de suiker in een kom, voeg de citroenrasp toe en wrijf met je vingertoppen door elkaar.

Klop met een handmixer de boter romig en voeg de suiker toe. Klop door elkaar tot het een luchtig en licht geheel is, ongeveer 3 tot 5 minuten.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix er goed door voordat je het volgende ei toevoegt. Schraap af en toe de wanden van de kom schoon zodat alles wordt meegenomen in het mengsel.

Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap met de achterkant van het mes de zaadjes eruit. Voeg toe aan het beslag. Indien je vanille extract of essence gebruikt: voeg 2 theelepels toe. Mix erdoor. Het mengsel kan lijken te schiften, maar dat is niet erg.

Meng in een kom de bloem, het bakpoeder en de zout met een garde door elkaar. Voeg in 1 keer toe aan het beslag en mix kort. Voeg de 60 ml citroensap toe en mix nogmaals kort tot het grotendeels een geheel is. Maak het af door met een houten lepel of een spatel met de hand af te mixen. Schraap vooral goed over de bodem zodat je zeker weet dat je alles hebt.

Vet een springvorm met een doorsnede van 24cm in met boter, bedek de bodem met bakpapier en vet ook dit in. Doe het beslag in de springvorm en bak 30 tot 35 minuten. Begin op tijd met testen, zo rond de 25 minuten. Steek een satéprikker in het midden in de cake en trek terug. Wanneer er beslag aan zit is de cake nog niet gaar, bak dan nog 5 minuten en test opnieuw. Wanneer de prikker er schoon uit komt is de cake klaar. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt en verder laat afkoelen op een rooster. Om de cake uit de vorm te halen verwijder je eerst de rand. Leg een bord omgekeerd op de cake en draai het geheel om. Haal voorzichtig de bodem van de springvorm eraf, en dan het bakpapier. Draai nu weer om en zet de cake op een rooster om verder af te koelen.

Gebruik een handmixer (met schone gardes) om de boter voor de frosting romig te maken. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe, tot het geheel een smeerbare consistentie heeft. Voeg dan de vanille essence of extract toe en meng erdoor. Wanneer het te dik is om goed te kunnen smeren, voeg een klein beetje melk toe. Het is mogelijk dat je niet alle poedersuiker gebruikt, en dat is niet erg. Voeg op het laatst de maanzaad toe en meng erdoor.

Wanneer de frosting te dik is kan de cake scheuren wanneer je het erop smeert, dus zorg ervoor dat het goed smeerbaar is. Het lijkt wat op chocoladepasta qua dikte en smeerbaarheid.

Leg de cake, wanneer hij volledig is afgekoeld, op een mooi bord en dump de frosting erop. Smeer uit met een spatel of mes tot je een mooie laag hebt gecreëerd. Serveer met koffie verkeerd of een kop thee.

citroencake met maanzaadfrosting puntIk wens je veel succes en vooral ook veel plezier met het maken van deze cake. Het is een leuke manier om frosting te gebruiken en ermee te leren werken voordat je je waagt aan grotere projecten. Laat je me weten hoe het is geworden?

Liefs,

Sifra

 

 

 

Naar een recept van Joy the Baker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *